OZLOGLAŠENI SOROŠ: Samozvani borac protiv lažnih vesti, širio lažne vesti u Srbiji!

Institut za otvoreno društvo u Sofiji, iza kojeg stoji zloglasni američki milijarder i tajkun Džordž Soroš, poznat po izazivanju krvavih revolucija u brojnim državama po svetu, utvrdio je da su balkanske zemlje najpodložnije širenju lažnih vesti!

Džordž Soroš (Foto: Screenshot)

Kako se navodi u istraživanju o medijskoj pismenosti, kojim Soroš zapravo indirektno priznaje da Zapad širi propagandu u Srbiji i zemljama u regionu, stručnjaci su obuhvatili 35 evropskih zemalja pobrojanih prema kvalitetu obrazovanja, medijskoj slobodi i poverenju javnosti.

„Zemlje Balkana su među najranjivijim za širenje lažnih vesti koje se opisuju kao glasine, obmane, otvorene laži i dezinformacije iz stranih vlada ili neprijateljskih entiteta“, piše u ovom istraživanju, a prenosi „Juronjuz“.

Prema ovim podacima, Srbija je na 29. mestu, a za njom slede Crna Gora (31), Bosna i Hercegovina (32) i Albanija (33), dok se Hrvatska nalazi na 24. mestu. Makedonija i Turska rangirane su najniže po medijskoj pismenosti zbog slabog obrazovanja, niskog poverenja javnosti i nedovoljne medijske slobode.

Sa druge strane, istraživači smatraju da su skandinavske zemlje najbolje osposobljene da se odupru „post-istinitim“ informacijama u kojima objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i lična uverenja.

Na čelu liste nalazi se Finska, uz objašnjenje da ima snažan obrazovni sistem i široko rasprostranjene veštine kritičkog mišljenja, koje se smatraju ključnim za otpornost na lažne vesti. Slede Danska, Holandija, Švedska i Estonija.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite