MAROKO: Nećemo proznati nezavisnost Kosova

Ministar pravde Maroka Muhamed Adžuar potvrdio je danas na sastanku sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović principijelni stav te zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ilustacija (Foto: Pixabay)

Odnosi Srbije i Maroka su dobri, istaknuto je na bilateralnom sastanku u Marakešu, a ministri Kuburović i Adžuar saglasili su se da postoji još oblasti da se unapredi saradnja dve zemlje, kao i da se uskoro očekuje potpisivanje novih sporazuma između dva ministarstva.

Ministar Adžuar naveo je da je Maroko u velikoj reformi pravosuđa, da je pre godinu dana osnovao Visoki savet sudstva i da se u toj zemlji radi na jačanju sudske nezavisnosti.

Ministri Kuburović i Adžuar potpisali su juče Sporazum o saradnji dve države u oblasti pravosuđa, prema kome će dva ministarstva sarađivati u poslovima iz svoje nadležnosti, razmenjivati iskustva i prakse radi usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Kuburovićeva je naglasila da se srpsko pravosuđe nalazi na vrhuncu reformskog procesa i da je nezavisno, nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno pravosuđe preduslov jake i demokratske države u kojoj se građani osećaju zaštićeno, kao i da je zahtev za takvim pravosuđem polazna tačka pravne sigurnosti i vraćanja poverenja u pravosudni sistem.

U okviru posete Maroku, ministarka Kuburović učestvovala je i na Prvoj svetskoj konferenciji u oblasti pravosuđa u Marakešu, na kojoj su pored ministara pravde prisustvovali i predstavnici više od 70 zemalja iz sveta, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite