VOJNI SINDIKAT IZNEO PODATKE: Dok se dižu tenzije na Kosovu neko krade para, 2.000 vojnika napustilo armiju!

Vojni sindikat Srbije je u svom saopštenju izneo podatke svog anti-korupcijskog tima po pitanju remonta vozila naše vojske. Kako kažu u vreme kada se zaoštrava situacija na Kosovu i Metohiji mnogi je vide kao priliku za otimanje i lihvaranje narušavajući borbenu gotovost zarad ličnog bogaćenja, a sve to se dešava uporedo sa činjenociom da je zbog lošeg materijalnog položaja preko 3.000 profesionalnih vojnika napustilo vojsku u protekle dve godine.

VSS (Foto: Screenshot)

„U vremenu kada se situacija na Kosovu i Metohiji, kao što svi znamo, zaoštrila, i kada su kulmnirale namere šiptarskih terorista da otmu 15 odsto srpske teritorije, pažnja javnosti i bezbednosnih službi usmerena je ka tom, u ovom trenutku najvažnijem nacionalnom problemu. Vazda su u toj i takvoj situaciji razni smutljivci koristili pogodan trenutak za lihvaranje, otimanje, narušavanje borbene gotovosti i lično bogaćenje. Sve to dešava se u trenutku kada nam vojska gladuje, kada je zbog lošeg materijalnog položaja u poslednje dve godine Vojsku Srbije napustilo preko 3000 profesionalaca“.

U svom saopštenju VSS naovdi da je uprava za logistiku Generalštaba Vojske Srbije se aktom broj 580-2 od 14. februara 2018 .godine, saglasila da se za remont pet vozila marke „PUCH“ isplati neverovatnih 15. 468. 684.00 dinara (slovima: petnaest miliona četri stotine šezdeset osam hiljada šest stotina osamdeset četiri dinara). Jednostavnim jezikom rečeno to znači da popravku pet automobila, prosečne starosti od 30 godina plaćamo nešto više od 131 hiljade evra.

Sindikat ističe da je popravka ovih automobila ustupljena je privatnoj firmi “Patrimons Automotiv” i pored činjenice da Vojska Srbije, u svojoj formaciji ima najreferentniju ustanovu za remont kako specijalnih tako i vozila marke “PUCH“. Remontni zavod u Čačku čiji kapaciteti su neiskorišćeni i nepopunjeni i gde značajno kvalitetniji remont ovih vozila košta petostruko manje.

Privatna firma sa kojom je dogovoren ovaj posao, u jednoj od prethodnih godina imala je ugovor sa Vojskom Srbije u vrednosti od 110 miliona dinara. Delovi koji su isporučivani Vojsci Srbije od strane ove firme bili su sumnjivog kvaliteta, čak i polovni, a ova nerazumna odluka, da ne upotrebimo neku težu reč, direktno podriva borbenu gotovost naše vojske, i omogućava pojedinicima da i dalje krčme državnu imovinu.

Primera radi, za novac koji se daje za popravku pet automobila, starih ukupno oko 150 godina, a imajući u vidu činjenicu da Srbija sa Rusijom ima potpisan partnerski sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, Vojska Srbije mogla je po znatno povoljnijim cenama i uz dodatne poreske olakšice kupiti 15 novih terenskih vozila “Patriot”, sa boljim tehničkim performansama od vozila koja se remontuju i koja su stara u proseku 30 godina- kažu predstavnici vojnog sindikata.

Ministari odbrane i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, izgubili su kredibilitet kod srpskih vojnika zbog nesposobnosti i činjenice da sve znaju, a neće da spreče korupciju, mobing i sprovođenje loših kadrovskih rešenja navoda u sindikatu i tvrda da sve podatke poseduje i vojna policija. 

Kako navode u Vojnom sindikatu njihov Antikorupijski tim često dobija materijal i dokumentaciju o pljačkama u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, kao i u srpskoj namenskoj industriji i kako navode raspolažu stvarnim stanjem u Vojsci Srbije.

„Više puta smo pokušavali da na to ukažemo, ali nije bilo sluha, čak ni od Vas. Ukoliko vaša reakcija izostane i ovog puta saznanja kojima raspolažemo objavljivaćemo u sredstvima javnog informisanja, i sa tim podacima upoznavati građane jer i sudovi sude u njihovo ime, sve štiteći vitalne interese Vojske Srbije i države kojoj verno služimo“ stoji u saopštenju upravnog odbora Vojnog sindikata Srbije.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite