Ukrajinci oteli brod sa posadom Rusima, Putin šalje flotu u Azovsko i Crno more!

Krimska uprava ruskog FSB pokrenula krivični postupak protiv odgovornih u Kijevu zbog otimanja ruskog broda. Crnomorska flota patroliraće Azovskim i Crnim morem kako bi sprečila slične pokušaje Ukrajine. Vojnici smatraju da Kijev možda formira „pravo državno piratstvo“.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ukrajinske vlasti pokušavaju da izazovu drugu Karipsku krizu u kompleksnim rusko-ukrajinskim odnosima, rekao je za Sputnjik zamenik premijer Vlade Krima i stalni predstavnik Krima pri administraciji predsednika Rusije Georgij Muradov.

Prema rečima Muradova, pretnje Kijeva da će pleniti sve brodove koje isplovljavaju iz krimskih luka su pogubne za Ukrajinu.

Ranije je Pogranična služba Ukrajine saopštila da će Kijev reagovati na „kršenje“ reda isplovljavanja brodova iz krimskih luka.

Ta izjava je došla nakon incidenta sa ruskim ribarskim brodom „Nord“ koji zadržali ukrajinski graničari.

U njemu se nalazilo devet članova posade, svi sa ruskim pasošima. „Nord“ je zaplenjen i trenutno se nalazi u luci Berransk. Mornari su stavljeni pod administrativni protokol i zabranjeno im je da napuštaju brod.

Njihovi advokati tvrde da ih Kijev prisiljava da se deklarišu kao Ukrajinci. Ruskom konzulu nije dozvoljeno da ih poseti, a zabranjeno je i pružanje medicinske pomoći posadi.

Kapetan broda Vladimir Gorbatenko je prebačen u Herson, gde se nalazi sedište ukrajinskle službe SBU. U Kijevu su saopštili da mu preti pet godina zatvora. Ostatak posade je i dalje u luci.

U međuvremenu je i ruska krimska uprava FSB je pokrenula krivični postupak zbog otimanja ruskog broda.

Crnomorska flota je već saopštila da je spremna da patrolira Azovskim i Crnim morem. Vojnici smatraju da Kijev formira „pravo državno piratstvo“.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite