Ambasador Srbije pri Unesku koji je sprečio ulazak Kosova podneo neopozivu ostavku!

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković, koji je u dva navrata uspešno osujetio pokušaje Prištine da uđe u ovu organizaciju, izjavio je, da odlazi sa ove funkcije i da je ta njegova odluka – neopoziva!

Drako Tanaskovic (Foto: Screenshot)

– Razlozi koji su uslovili moj zahtev za razrešenje dužnosti stalnog predstavnika Srbije pri Unesku su privatne prirode. Mislim da je u ovom trenutku to jedino važno, a i inače smatram da nije reč o temi koja bi trebalo da stvara bilo kakve nedoumice, pogotovo u javnosti – navodi Tanasković.

Na pitanje kada se vraća u Beograd, ambasador odgovara:

– Bilo bi realno, a i meni bi, upravo iz privatnih razloga, najviše odgovaralo da se vratim što pre. Potrebno je da bude sprovedena određena procedura, ali ona je u suštini jednostavna.

Upitan – da li postoji mogućnost da eventualno promeni svoju odluku, on je odgovorio da „priroda razloga zbog kojih je zatražio razrešenje čini da odluku ne može da promeni“. Tanasković ističe da će nadležni odlučiti o tome ko će ga i kada zameniti na funkciji:

– Srećna je okolnost da su moji saradnici u Stalnoj delegaciji izvanredni profesionalci koji sasvim samostalno mogu da obavljaju sve diplomatske poslove u Unesku.

Tanasković je za stalnog predstavnika Srbije pri Unesku imenovan ukazom predsednika Republike septembra 2014, a na dužnost u Parizu stupio je početkom februara 2015. godine. Ovaj ugledni profesor i poliglota bio je i ambasador Srbije u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite