Amerika drži Pacifik u šaci, raspoređeno je 400.000 vojnika i 50 velikih vojnih baza

Zamenik načelnika Glavne uprave Generalštaba RF vice-admiral Igor Kostjukov upozorio je da SAD mogu izazvati oštro pogoršanje situacije u azijsko-pacifičkom regionu ako budu delovale na isti način kao u regionima Bliskog istoka i Severne Afrike.

Amerimčki marinci (Foto: Flickr)

Upozorio je da Vašington može započeti oružani sukob na Korejskom poluostrvu, a da će to onda dovesti i do eskalacije situacije u celom regionu.

Kostjukov je naveo da su SAD rasporedile više od 200 vojnih objekata u azijsko-pacifičkom regionu, gde su koncentrisale preko 400.000 vojnika.

Kako je precizirao, trenutno u regionu funkcioniše više od 50 velikih vojnih baza sa više od 200 američkih vojnih objekata.

Jedan od ključnih instrumenata sprovođenja američke spoljne politike su udarne grupe nosača aviona. Jedna od njih je na stalnoj osnovi u Japanu, napomenuo je Kostjukov.

Osim toga, Amerikanci periodično raspoređuju u zapadnom delu Tihog okeana još jednu ili dve udarne grupe. Tako je u novembru prošle godine Vašington demonstrirao svoju moć, raspoređujući u rejonu Korejskog poluostrva istovremeno tri udarne grupe.

Još jedna efikasna američka vojna sila su strateški bombarderi. Najmanje šest aviona B-52, B-1 i B-2 stalno su stacionirani na aerodromu Anderson na pacifičkom ostrvu Guam.

U nekim slučajevima dešava se i da 15 strateških bombardera „patrolira“ iznad Tihog okeana.

Povećavajući u azijsko-pacifičkom regionu grupu protivraketnih snaga i sredstava, SAD provociraju trku u naoružanju u regionu, istakao je admiral.

Pentagon danas u tom delu sveta drži 19 brodova sa protivraketnim potencijalom, dve protivraketne baterije THAAD, tri zenitna raketna diviziona i pet mobilnih radara.

Admiral je precizirao da je Pentagon pomenutih 400.000 vojnika drži u pripravnosti da bi preko mogućnosti brzog aktiviranja vojne sile u svakoj tački Azijsko-pacifičkog regiona projektovao interese SAD u tom delu sveta.

Kostjukov je ocenio da je faktor severnokorejske pretnje omogućio Vašingtonu da poveća izvoz oružja američke proizvodnje saveznicima u regionu.

Prema njegovim rečima, to je dovelo do toga da „faktički saterane u ugao, severnokorejske vlasti postignu značajan napredak u nacionalnom raketnom i nuklearnom potencijalu“.

Admiral je upozorio i da SAD pokušavaju da u azijsko-pacifičkom regionu uvuku u teritorijalne sporove što više zemalja, kako bi ojačale svoj uticaj na tom prostoru.

„SAD pokušavaju da internacionalizuju teritorijalne sporove Kine sa Japanom i Vijetnama sa Filipinima, kako bi učvrstile svoju ulogu kao, navodno, nepristrasnog arbitra i kako bi imale dodatne poluge uticaja na Peking, a istovremeno ohrabrile partnere da sarađuju s Vašingtonom“, rekao je Kostjukov.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite