MOSKVA: Presuda Šešelju je nastavak anti-srpske politike

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju ocenivši da je Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale dostojni naslednik Haškog tribunala u negativnom smislu, te da je reč o nastavku niza politički motivisanih i antisrpskih presuda.

Zaharova (Foto: Screenshot)

Kako je rekla, Ministarstvo inostranih poslova Rusije je u više navrata skretalo pažnju javnosti kada je reč o suđenju Šešelju – iako kompletna presuda još uvek nije objavljena, već je na osnovu onoga što je dostupno javnosti moguće doneti zaključak da je tekst presude kontradiktoran.

„Presuda Šešelju je samo nastavak politički motivisanih antisrpskih presuda, dalekih od ideje nezavisnog pravosuđa, i nije u skladu sa idejom transparentnog međunarodnog krivičnog pravosuđa“, istakla je ona.

Zaharova je takođe rekla da je stav Moskve da je je Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale privremena struktura te da računa na njenu potpunu transparentnost i efikasnost kada je reč o poštovanju standarda pravosuđa, a pre svega po pitanju brzine rešavanja sudskih sporova.

Podsetimo, Žalbeno veće mehanizma krivičnih sudova u Hagu ukinulo je oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju, i proglasilo ga krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima.

Šešelj, međutim, neće ići u zatvor jer je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja proveo ukupno 11 i po godina.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite