TAČI NADUVAO DAČIĆA: Pitao ga o podeli Kosova, ovaj mu odgovorio ućuti! (VIDEO)

Jedna od tema sutrašnjeg razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno će biti Kosovo, i verujem da će predsednik Srbije reći da priznavanje Kosova ne dolazi u obzir, rekao je danas šef diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić (Foto: Scresnhot)

– Mislim da je svima jasno, a to će predsednik Vučić, iako ja ne mogu da govorim u njegovo ime, jasno i reći – da ne dolazi u obzir opcija da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova. To ne bi bilo korektno ne samo prema državno i istorijski važnom pitanju, a bilo bi i u suprotnosti sa ponašanjem nekih drugih zemalja koje su na strani Srbije, poput Španije, Grčke i drugih – rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju jer smatra da je ono već postignuto, kao što i mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to rešeno i hoće da nateraju Srbiju da prizna Kosovo.

– Mislim da smo u početnoj fazi kada se radi o trajnom rešenju. Dijalog koji se vodi je tehnički, o tehničkim pitanjima, i tu ima mnogo problema. Kao što znate, pogrešnom odlukom (Borisa) Tadića i (Vuka) Jeremića, dijalog je prebačen na EU i od tada su njegova tema tehnička pitanja – rekao je Dačić.

Dačić je ocenio i da Prištinu strašno nervira ono što on radi, a tiče se povlačenja priznanja Kosova od strane nekih država, jer to pokazuje da ta stvar nije gotova.

– Mi ćemo nastaviti sa tom politikom, i u tome imam podršku predsednika Vučića, i to će u stvari pokazati koliko je sve to na staklenim nogama i da dijalog tek treba da se vodi. Zato su ti sastanci važni, da svi znaju kakva je pozicija Srbije. Svima treba da bude jasno – velike sile poštuju stanje na terenu, a stanje je trenutno takvo da ide u prilog kompromisu i trajnom rešenju. Srbi treba da izdrže i opstanu na KiM – rekao je Dačić.

Upitan o podeli Kosova, on je kazao da se o tome nije razgovaralo, da ne zna da li bi Priština pristala na to, ali da je on to više puta pominjao.

– Rekao sam to i Tačiju više puta, a on mi je rekao — Tišina, slušaju drugi… – rekao je Dačić.

– Mislim da bi to bilo mnogo lakše. Uostalom, neka pitaju građane koji tu žive – rekao je Dačić.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite