Pentagon tvrdi da Rusija nije oborila ni jednu od 105 raketa!

Pentagon je saopštio danas da nijedna raketa, od 105, koliko su lansirale SAD, Francuska i Velika Britanija nije oborena iznad Sirije.

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Sjedinjene Američke Države nisu spremne da predstave svetskoj zajednici dokaze o tome da je Sirija koristila hemijsko oružje u Dumi zbog poverljivosti ovih podataka, izjavila je portparolka Pentagona Dejna Vajt.

„Mi, međutim, nemamo sumnje. Jednostavno je mnogo toga povezano s obaveštajnom službom. Rado ću pokazati dokaze ukoliko to mogu da učinim. Ali, mi smo vrlo uvereni u svoju odluku“, rekla je ona odgovarajući na pitanje zbog čega ne predstave dokaze celom svetu.

Ranije je Zapad optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Dumu u Istočnoj Guti. Moskva je negirala informacije o bombi s hlorom, koju je navodno bacila sirijska vojska.

Pentagon je saopštio danas da nijedna raketa, od 105, koliko su lansirale SAD, Francuska i Velika Britanija nije oborena iznad Sirije, demantujući navode sirijske i ruske vlade.

Direktor Generalštaba združenih oružanih snaga SAD, general potpukovnik Kenet Mekenzi rekao je da sirijska protivvazdušna odbrana nije delovala ni po raketama ni po avionima koji su bili uključeni u sinoćnji napad, prenosi AP.

Rusija je ranije saopštila da je sirijska PVO oborila 71 od 103 rakete iznad Sirije.

On je dodao da, prema trenuntim informacijama, nema civilnih žrtava.

Pentagon je saopštio da je značajno „osakaćena“ sposobnost Sirije da koristi hemijsko oružje u budućnosti, a da ne postoje indicije da je ruska protivvazdušna odbrana delovala tokom sinoćnjeg napada na Siriju.

Glavna portparolka Pentagona Dejna Vajt saopštila je da su SAD, Francuska i Velika Britanija lansirale napade na Siriju kako bi kasnili sirijskog predsednika Bašara al Asada za navodne napade hemijskim oružjem protiv civila i da ga spreče da takve napade sprovodi u budućnosti.

– Ne možemo da dozvolimo tako užasna kršenja međunarodnog prava – rekla je Vajt, prenosi AP.

Iz Pentagona je saopšteno da je sinoćnjim napadom program hemijskog oružja Sirije „vraćen godinama unazad“, prenosi Rojters.

Kako se navodi, napad je bio „jasna poruka sirijskom režimu da ne koristi hemijsko oružje“.

Za sada, kako je saopšteno, nema indicija da je bilo civilnih žrtava u napadu.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite