Narod u BiH gladuje!

Dok mnogi građani BiH bukvalno žive na ivici gladi, statistike pokazuju da se godišnje uveze nekoliko desetina miliona KM kavijara, viskija, skupocenih vina, lososa, jastoga, egzotičnih orašastih plodova, te raznih drugih gastronomskih poslastica.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Na vina i viski za samo godinu dana skrši se više od 30 miliona KM, dok kokosovih i brazilskih oraha, te ostalih orašastih plodova pojedemo 13 miliona, a egzotičnog voća 5,5 miliona KM.

Na dimljenu ribu i losos građani BiH potroše više od dva miliona KM, kolika je i vrednost uvezenog jastoga, rakova, škampi i kozica. Za godinu dana pojede se i dagnji, sipe, hobotnica, lignji koje građane BiH koštaju oko pet miliona KM, a tu je i 200 kilograma kavijara i njegove zamene, prenosi srpskainfo.com.

S druge strane, među onima koji za kavijar, jastoge i “gorgonzolu” najverovatnije nikad nisu ni čuli je skoro pola miliona nezaposlenih, koji polako gube pojam i šta to bejahu junetina ili svinjetina, pa čak i one najnekvalitetnije prerađevine od mesa.

U krajnje nezavidnoj poziciji je i oko 30.000 građana koji preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje, a u tek nešto malo boljoj poziciji više od polovine radnika čije plate ne premašuju 650 KM.

Suma sumarum, u BiH svake večeri njen svaki šesti stanovnik zaspi gladan, a to je armija onih koji preživljavaju sa tri marke dnevno, od čega im, ma koliko “stezali kaiš”, nikako ne može da pretekne za kakvu-takvu večeru.

– Žalosno je da u BiH, gde svaki šesti stanovnik zaspi gladan, jedan sloj potroši desetine miliona maraka na namirnice koje su i u razvijenijim evropskim državama pravi luksuz. Ipak, tu se malo šta može popraviti. Oni koji su bogati biće to i u budućnosti, dok siromašni tonu sve dublje, mukotrpno radeći da obezbede samo ono najosnovnije za preživljavanje – ističu u udruženjima potrošača.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite