Hrvatska delegacija prekinula posetu Srbiji zbog incidenta sa Šešeljem

Nakon incidenta u Beogradu tokom kojeg je Vojislav Šešelj psovao hrvatsku delegaciju koja boravi u poseti Srbiji i gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, delegacija Hrvatske odlučila je da prekine posetu. 

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković razgovarali su i doneli takvu odluku, rečeno je za N1 u Vladi Hrvatske.

Dogovoreno je da se cela delegacija vrati u Hrvatsku.

Iz kancelarije predsednika Sabora saopšteno je da je delegacija odlučila da prekine posetu nakon incidenta koji je izazvao Šešelj u Skupštini Srbije.

„Uprkos vrlo dobrom početku službene posete i opredeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dve države, zbog ovog čina kojim je grubo povređeno dostojanstvo Republike Hrvatske i hrvatskog Sabora, prekinuli smo posetu“, navodi se u saopštenju.

Najoštrije se osuđuje neciviliyovan i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštovanje hrvatskih simbola i uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čoveka Republike Hrvatske, potvrdila je za N1 portparolka hrvatske Vlade Sunčana Glavak.

Podsetimo, predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković počeo je dvodnevnu službenu posetu Srbiji susretom sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao je hrvatsku delegaciju koja je došla u Beograd i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, saopštila je ta stranka.

„Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i poslanik Filip Stojanović gazili“, navodi se.

Šešelj je nakon toga ušao u skupštinsko predvorje, gde se nalazila delegacija hrvatskog Sabora. On im je, kako navode radikali, prišao i rekao da je „izgazio ustašku zastavu“ i uputio psovke.

Gojković osudila Šešeljev potez – uvreda za srpski narod

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila „brutalni pokušaj“ lidera radikala da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i delegacije Sabora Hrvatske.

„Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva“, navela je ranije danas Gojković u saopštenju.

Jandroković je danas posle sastanka u Skupštini Srbije trebalo da prisustvuje otvaranju kancelarije Hrvatske privredne komore u Beogradu, a sutra da se sastane s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, i na kraju da u Subotici da razgovara s predstavnicima hrvatske zajednice.

Izvor: N1

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite