IVANIĆ: Republika Srpska ozboljno shvate Izetbegovićeve pretnje ratom

Pretnje ratom koje šalje predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović više nisu slučajne, već svesna namera i svesno provociranje druge strane i na to se mora naći ozbiljan odgovor, izjavio je Srni član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Mladen Ivanić (Foto: Screenshot)

„Republika Srpska mora vrlo ozbiljno razmotriti pretnje koje joj Izetbegović upućuje i tu aktivnost treba pokrenuti na dve strane. Jedna je da se, u skladu sa međunarodnim dogovorom, izvrši stroga kontrola proizvodnje i raspolaganja naoružanjem“, istakao je on.

Ivanić je napomenuo da za to postoje mehanizmi.

„Potrudićemo se da te mehanizme u nekom smislu i angažujemo i to je ono što ću tražiti od predstavnika međunarodnih institucija. Imam nameru da vrlo brzo pozovem ključne predstavnike zemalja članica PIC-a (Peace Implementation Council) na razgovor ovim povodom, jer ovo više nije slučajno“, najavio je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

S druge strane, kaže Ivanić, ovo potpuno opravdava sve ono što je činjeno u Republici Srpskoj kada je reč o nabavkama opreme za MUP Republike Srpske.

„Ali, generalno mislim da ovde odgovor mora biti još ozbiljniji i snažniji, jer zaista nije slučajno, nego svesno i namerno provociranje što mora imati svoj kako politički, tako i svaki drugi odgovor“, istakao je on.

Na pitanje šta je cilj tih svesnih provokacija, Ivanić je rekao da je manje ozbiljan cilj dodvoravanje sopstvenoj javnosti za prethodne izbore.

„Druga, koja je puno ozbiljnija, jeste činjenica da su to najratobornije izjave koje smo zadnjih dana i meseci imali priliku da čujemo i one pokazuju negde duboko da umesto da se razmišlja o ekonomiji, o razvoju, o smirivanju, Izetbegović priziva novi rat“, upozorio je Ivanić.

On je ocenio da to nije nimalo dobro i najavio da će pozvati Izetbegovića da prestane sa tom vrstom retorike i da se okrene onom što ljudima u BiH treba, a to su mir, razvoj, bolji život i stabilnost, a ne rat.

Izetbegović je juče ponovo zapretio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici bivše Armije BiH „sporadični incidenti“.

„Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to, a i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović, koji je predsednik SDA, naglasio je da „Bošnjaci više nikad ne smeju da budu slabi“.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite