Novičok proizvođen i patentiran u Americi

Moskva je Organizaciji za zabranu hemijskog oružja podnela dokaze da je nervni paralizujući otrov „Novičok“ 2015-te godine bio predstavljen u Sjedinjenim Državama.

Ilustracija (Foto: Wikimedia)

Učinila je to preko Aleksandra Šuljgina svog predstavnika na vanrednoj zasedanju Izvršnog saveta te organizacije koje je bilo posvećeno „trovanju Skripalja“ u britanskom bradu Solzberiju.

Šuljgin je učesnicima zasedanja podneo „papire“ koji svedoče da je „Novičok“ u SAD bio zaštićen patentom kao hemijsko oružje i da se proizvodio u toj zemlji.

Obraćajući se učesnicima zasedanja, dodatno je otkrio i precizirao:

„Našoj ustanovi za patente se 1. decembra 2015-te obratila američka državna institucija za patente i zaštitu robnih marki. Sa molbom da bude provereno da li američkom naučniku T. Rubinu može biti priznato patentno pravo kao pronalazaču (Novičoka)“.

Treba li naglašavati da je Šuljginov nastup izazvao muk i vidljivu nervozu među onima koji su prethodnih nedelja Rusiji pripisivali „Novičok“ i tvrdili da su britanski špijun Sergej Skripalj i njegova njegova kćerka Julija biti otrovani upravom tim bojnim otrovom.

Posebno su se upetljali Britanci i Amerikanci, a sada im je jasno da su se zaglibili još više.

London i Vašington još imaju podršku svih svojih vazala i satelita. A i takozvanih „saveznika SAD“.

Ministri spoljnih poslova G7 ocenili su juče da je Moskva „verovatno odgovorna za trovanje Skripalja“. Opet ne ponudivši nikakve dokumente i dokaze.

Upravo tako „verovatno“. Uz dodatak da ne postoji „alternativno objašnjenje“.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštila je 12. aprila da su Skripalji bili otrovani nervnim agensom, ali nije pomenula „Novičok“.

Čak je naglasila da nije u stanju da odredi poreklo korišćenog agensa.

Dva dana kasnije je Sergej Lavrov objavio da Moskva raspolaže izveštajem švajcarskog istraživačkog centra koji je utvrdio da su na mestu trovanja Skripalja nađeni i tragovi bojnog otrova BZ koji koriste SAD, Britanija i mnoge druge zemlje NATO.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite