Severna Koreja odustala od nuklearnog testiranja, Tramp čestitao na odluci i sa radošću očekuje sastanak sa Kim Džing Unom!

Severna Koreja je saopštila da je obustavila testiranja balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi. 

Kim Dzong Un (Foto: Sceenshot)

Severnokorejska informativna agencija KSNA je saopštava da su testiranja prekinuta u subotu.

Odluka Severne Koreje je doneta na plenarnoj sednici Centranog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o „novoj etapi“ politike.

Kim Džong Un je tom prilikom saopštio da „novi strateški kurs kojim se sve snage koncentrišu na ekonomsku izgradnju, predstavlja najnaučniju i najrevolucionariju liniju“ partije. odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja „nacionalnog fokusa“ i poboljšanja ekonomije.

Predsednik SAD Donald Tramp je odmah pozdravio odluku Pjongjanga.

„Severna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vesti za Severnu Koreju i svet — veliki napredak! Sa radošću očekujem Samit“, napisao je Tramp na tviteru.


Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova usledila je samo nekoliko dana pre nego što bi severnokorejski lider Kim Džong Un trebalo da se sastane sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u pograničnom selu, kako bi pokušali da okončaju sukob između dve Koreje.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite