VRIŠTANJE I ŠAMARANJE U IME ŠERIJATA: Žena napadnuta, jer nije ispravno stavila hidžab! (VIDEO)

Video snimak na kome se sprovode šerijatski propisi da žena mora da nosi veo zapalio je internet.

Incidenti sa hidžabom (Foto: Screenshot)

Naime u Teheranu „policija za moralna pitanja“ nasrnula je na devojku koja nije nosila hidžab na isprava način nego joj se video i deo kose.

Uz vrisku grebanje, pokušaj šamaranja od koga se odbranila i rvanje za pripanicama policija, mlada devojka je odnesena do policijske stanice. Brzina sa kojom je deljen snimak pokrenula je nove zabrinutosti ljudi širom sveta o vrednostima koje postoje u islamskim zemljama, a koje se sa masovnom migracijom i politikama azila i otvorenih granica prenose u Evropu.

Naime u brojnim islamskim zemljama žene su susretnute sa maltretiranjem zbog odbijanja da svoju kosu i lice prekrivaju hidžabom. Iako brojne zemlje zvanično zakonom ne propisuju nošenje hidžaba, žene koje odbiju šerijstake propise se mogu naći u problemu i postati žrtve nasilja sopstvene zajednice, slična praksa nasilja zadesila je i Evropu tako je dramatično porastao broj „ubistva iz časti“ situacija u kojima porodica ubija žene koje ne žele da se povinuju islamskim pravilima.

Austrija je nedavno najavila promenuzakona po kome će biti zabranjeno nošenje hidžaba za devojčice u osnovnim školama zbog velikog rizika da su primorane da ga nose od strane porodice, kao i otežavanja integracije takvom praksom. Srbija nema zakone kojima se eksplicitno reguliše nošenje hidžaba, dok su zemlje poput.

Više o novom austijskom zakonu možete pročitati kliko OVDE.

Pogledajte video:

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite