UZVRATIĆEMO RECIPROČNIM MERAMA: Vučić najavio sancije za hrvatske ministre

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je reakcija Hrvatske kada je zabranila ministru odbrane Aleksandru Vulinu da uđe u tu zemlju bila ishitrena i nervozna, kao i da je ne razume. Istakao je da će Srbija reagovati recipročnim merama, a odluku o tome će doneti Vlada.

Vođa SNS (Foto: Screenshot)

Aleksandar Vučić je naveo da je razumeo da je zabrana ulaska ministra Vulina u Hrvatsku doneta zbog njegovih izjava.

„Voleo bih da to nije slučaj, da neko u EU uvodi verbalni delikt i da prosuđuje da li mu se dopada nečije mišljenje ili ne“, rekao je Vučić.

Istakao je da nije rekao nijednu lošu ni uvredljivu reč, pa neće ni sada.

„Ta reakcija je bila ishitrena i nervozna i ne razumem je“, naveo je Vučić.

Naglasio je da će Srbija reagovati recipročnim merama, a odluku o tome kakvim merama doneće Vlada.

„O recipročnim merama odlučuje vlada i verujem da će one biti donete. Jer, tako se ponaša država“, navo je predsednik Srbije.

Naveo je da ima utisak kao da se Srbima brani da govore o najvećem startištu na prostorima bivše Jugoslavije.

„Ako Srbi ne mogu da posete svoja stratišta onda ćemo mi razmatrati neke druge predloge da u Srbiji popišemo, to nismo bili u stanju od Drugog svetskog rata, žrtve Jadovna, Prebilovaca, Golubnjače, Jasenovca i da ovde napravimo muzeje koji bi govorili o stradanju srpskog stanovništva“, rekao je Vučić.

Ne bežimo da govorimo i o zločinima koje su naši propadnici počinili i po tome se razlikujemo od drugih, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da ne očekuje reakciju EU povodom isticanja zastave sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu.

„Ne očekujem reakciju. Ne postoji nijedna zemlja gde mogu da se ističu slike Adolfa Hitlera a da ne budete kažnjeni.. Ovde je moguće da se to radi“, rekao je Vučić novinarima posle prijema povodom dana Vojske Srbije.

Hrvatska je članica EU, dodao je on, a Srbija je mala zemlja koja pokušava da bude u Evropi.

„Ali je valjda kriva što je nepokorna i slobodarska pa svako misli da može da radi šta hoće“, dodao je Vučić.

On je rekao da su ti simboli imali smisla jer su bili protiv Srba, i šta pod tom zastavom radilo Srbima — a ubijani su i maljem, i nožem i kuršomom.

„Jasenovac je najveće stratište kojeg su se i nemački nacisti stideli. Neki se na žalost danas ne stide“, poručio je Vučić, naglasivši da nikad nema osude ustaškog pokreta već samo ustaškog zločina.

Ne učestvujemo ni u kakvoj trci u naoružavanju

Predsednik Srbije je rekao da Srbija, kada je reč o naoružavanju, ne učestvuje ni u kakvoj trci, već samo želi da bude sposobna za zaštiti svoju slobodu i da se odbrani.

Na pitanje novinara posle prijema povodom Dana Vojske Srbije da li se, imajući u vidu kupovionu aviona i u Hrvatskoj i u Srbiji, može da se govori o nadmetanju, Vučić kaže:

„Ne učestvujemo ni u kavkoj trci, niti to možemo sa članicim NATO. NATO je suviše moćan. Mi smo mala zemlja. Samo želimo da budemo svoj na svome, da čuvamo svoju slobodu, nacionalno dostojanstvo, da se odbranimo. I to je to.“

Takođe je podsetio da nijednom nije komentarisao kupovinu aviona u Hravtskoj, jer to stvar Hrvatske.

„Mi ne možemo toliko da platimo. Mi ćemo nešto jeftinije. Ali ko je bolji — F16 ili MiG 29 — različita su mišljenja. Na našim pilotima je da vežbaju.Naravno, u mirnodopskim uslovima“, zaključio je on.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite