ŠOJGU: Amerika koristi terorististe da sprovede svoje interese

SAD i njihovi saveznici Francuska i Velika Britanija su prekršile sve međunarodne norme kada su gađale Siriju, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na samitu Šangajske organizacije za saradnju.

Šojgu (Foto: Screenshot)

Po njegovim rečima, ne sme se dozvoliti da teroristi dođu u posed oružja za masovno uništenje.

– S vremena na vreme taj faktor se koristi kao provokacija kako bi se posejao haos među stanovništvom i u međunarodnoj zajednici se stvorila lažna slika o konfliktu. Poslednji primer je očigledno izmišljeni hemijski napad u sirijskom gradu Dumi – naglasio je Šojgu.

Naveo je da su propali planovi militanata o stvaranju pseudokalifata i da su teroristi oslobodili veći deo teritorije Sirije.

On je zatražio pomoć država-članica Šangajske organizacije za saradnju u obnovi Sirije.

– U ovom trenutku stvoreni su svi uslovi za obnovu Sirije kao jedinstvene, nedeljive države. Međutim, za postizanje tog cilja potrebno je da preduzmu napore, ne samo Rusija, već i druge članice međunarodne zajednice – saopštio je on.

Ministar je optužio SAD i druge države da podstiču trku u naoružanju, ali da nisu spremne na saradnju na ravnopravnom nivou, čak ni sa tradicionalnim partnerima.

– Svedoci smo transformacije međunarodnih odnosa, njihovog prelaska na multipolarni sistem koji karakteriše preraspodelu sfera uticaja i oštru konkurenciju za regionalno i globalno liderstvo. U tim uslovima SAD žele da sačuvaju ulogu hegemona u međunarodnim poslovima, iskoriste sva sredstva, uključujući vojna, podstiču zemlje na novu trku u naoružanju – objasnio je Šojgu.

Centralna Azija

Militanti Islamske države, nakon poraza u Siriji i Iraku, premeštaju se u centralnu i jugoistočnu Aziju, gde stvaraju terorističke ćelije, rekao je Šojgu.

– Situacija se komplikuje jer teroristi koriste savremeno naoružanje, među kojima su dronovi – zaključio je ruski ministar.

– Dronovi koje primenjuju militanti u Siriji mogu da dejstvuju na rastojanju od preko 100 kilometara. Oni ne mogu biti napravljeni bez tehničke pomoći razvijenih država. Upotreba takvih sredstava u gusto naseljenim mestima može imati katastrofalne posledice – izjavio je Šojgu.

On je dodao da Ministarstvo odbrane Rusija preduzima mere za sprečavanje prelaska militanata iz severnog Avganistana na teritoriju država članica ODKB u centralnoj Aziji. I vezi s tim, povećana je borbena gotovost ruskih vojnih baza u Tadžikistanu i Kirgiziji.

Izvor: Sputnjik/Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite