DODIK: EU dozvoljava ustaški ekstremizam

Permanentno negiranje i omalovažavanje zločina nad Srbima u Jasenovcu, neobeležavanje stradanja na adekvatan način, žmurenje na ustaške pokliče i parole duboko vređa ponos i osećanja svakog od nas i ponižava naš narod. To je neprihvatljivo i neprimereno, ali očigledno u Hrvatskoj nemaju snage da se izbore sa tim ekstremnim počiniocima.

Milorad Dodik (Foto: Screenshot)

Ovo nakon poslednjih provokacija Hrvatske, poručuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i naglašava:

– Potezi Zagreba svakako nisu na liniji dobrosusedske i regionalne stabilnosti koju Srbija duže vreme pokušava da osigura.

Posle proglašavanja Vulina za personu non grata, Srbija najavljuje uvođenje recipročnih mera za pojedine hrvatske zvaničnike…

– Srbija vodi svoju regionalnu politiku i mislim da to radi dobro. Na rukovodstvu Srbije je da odluči i proceni kako će uzvratiti na poslednje poteze Zagreba. Vulin je agilan i dobar ministar, borac za istinu, ali vidimo da nekima ona ne odgovara. Sve što Srbija odluči, mi ćemo poštovati.

Kako gledate na ćutanje EU na povampirenje fašizma i ustaštva u Hrvatskoj?

– To me ne iznenađuje jer je Brisel naštimovan samo da osuđuje Srbiju i RS. Videli smo njihovo povlačenje u svemu u čemu su oštećeni Srbi. Zaista je bilo sramno pozivanje na uzdržanost u situaciji kada albanske snage hapse i maltretiraju Marka Đurića i Srbe na KiM. Da ne govorim o njihovoj poziciji oko Jasenovca. Ima bezbroj primera njihovog navijačkog pristupa u BiH.

Snimiti film o zločinima

Kako bi Beograd i Banjaluka trebalo da se postave prema negiranju zločina nad Srbima?

– Nastavićemo da insistiramo na istini o stravičnim ustaškim zločinima i pokušaćemo da internacionalizujemo ovo pitanje. Moramo da napravimo plan kako bismo ojačali spoznaju i istinu o Jasenovcu, možda i kroz snimanje igrano-dokumentarnog filma, jer je to način komunikacije koju razumeju i mlađe generacije i kojim možemo da pridobijemo široku svetsku pažnju.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite