ANTI-HRIŠĆANSKA NETRPELJIVOST: Američki magazin stavio Bibliju na spisak glupih i dosadnih knjiga, jedina verska knjiga na listi!

Američki magazin GQ ukučio je i Bibliju među „precenjena dela koja ne treba da budu obavezno štivo“.

Ilsutracija (Foto: Pixabay)

Redakcija magazina je dodatno naglasila da rešeto vremena nisu uspešno prošle sve „velike knjige“. I navela:

„Neke od velikih knjiga su rasističke, a neke seksističke, ali je većina njih naprosto dosadna, veoma dosadna“.

U procenjivanju koje knjige treba bagatelisati, zajedno sa redakcijom magazina učestovala je grupa „pisaca koji nisu dosadni“. Na svoj spisak knjiga koje nema potrebe čitati stavili su – pored Biblije – još i „gospodara prstenova“ Džona Tolkina, „Starac i more“ i „Zbogom oružje“ Ernesta Hemingveja, „U raži nad provalijom“ Džeroma Selidžera i „Doživljaje Haklberi Flina“ Marka Tvena.

GQ je povodom Biblije objavio ovaj kratak komentar američkog pisca Džesija Bola:

„Sveto Pismo se ne može nazivati najdivnijom stvari koju je čovek stvorio. Ono sadrži ponavljanja, protivrečnosti i pouke koje su glupe, a ponekad i zlonamerne“.

Bol je predložio Amerikancima da umesto Biblije čitaju roman mađarsko-vajcarske književnice Agote Kristof „Debela sveska“ u kojoj se `govori` o životu dvojice braće u vreme Prvog svetskog rata.

Stavljanje Biblije na ovakav spisak naišlo je i na oštre kritike u američkoj javnosti.

Eangelista Franklin Grem ukazao je da je redakcija magazina „apsolutno greši“ i da uopšte ne shvata čak ni zbog čega je Biblija najprodavanija i najrasprostranjenija knjiga u svetu.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite