DAČIĆ: Neka Francuzi odluče da li smo partneri ili rade protiv nas

Srbija ostaje pri svojoj politici, a svi koji razmišljaju suprotno, moraju da se odluče da li su nam prijatelji i partneri ili će raditi protiv Srbije. Kako mi se čini, i jedno i drugo nije moguće.

Lider SPS (Foto: Screenshot)

Ovo je juče izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, povodom informacije da će jedna zemlja, stalna članica SB UN i članica EU, upućivati proteste onim zemljama koje budu povukle priznanje lažne države Kosovo. On ni juče nije precizirao predstavnik koje države je ovu poruku preneo našoj delegaciji u Njujorku, ali to je Francuska. U francuskom Ministarstvu spoljnih poslova juče nam je samo rečeno da ne komentarišu navode iz medija.

Šef diplomatije je rekao da Vlada nastavlja svoju politiku, koja podrazumeva dogovor i kompromis, a ne i odustajanje od državnih i nacionalnih interesa:

– Neće nas niko uplašiti time što nas ucenjuje. I dalje ćemo svima objašnjavati da je u slučaju Kosova reč o nasilnoj secesiji i separatizmu, što je suprotno međunarodnom pravu. Srbija tu lažnu državu ne priznaje. Uspećemo da smanjimo broj država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Bivši ambasador u Austriji i Nemačkoj Milovan Božinović kaže, da je istup Pariza vrlo neuobičajen i da predstavlja prst u oko Srbiji:

– Francuski predsednik je novajlija u politici, kao i Tramp. Očigledno je da se Makron ne drži diplomatskih regula, da ima potrebu za ovakvim neuobičajenim potezima i uvođenjem novog „Makronovog“ stila u politici u kojem može da se kaže: „Da, radim protiv vas, ali to je za opštu korist“.

Božinović očekuje reakciju Beograda na ovakav „gaf“ Francuza, ali kaže da za to naša država ima mali manevarski prostor. On napominje da najavljena poseta francuskog predsednika Srbiji ne sme da se dovodi u pitanje i ne treba da se stopira.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite