KIM DŽONG UN OBEĆAO: Južnu Koreju više nikada neće buditi naše rakete

Lideri Severne i Južne Koreje Kim Džong UN i Mun Džea In su otvorili međukorejski samit u pograničnom selu Panmundžomu. Na kraju prve runde pregovora Kim Džon Un je pozvao da se stavi tačka na decenijski sukob, dok je Mun Džae In predložio da se uspostavi železnički saobraćaj između dve države.

Vođa S. Koreje (Foto: Screenshot)

Kim Džong UN i Mun Džea In su se sreli u demilitarizovanoj zoni između dve države, pozdravili se i nakon toga je Kim prešao liniju koja deli dve Koreje, postavši prvi predsednik Severne Koreje koji se našao na južnoj strani.

„Osećam se kao da ispaljujem signal na startnoj liniji u trenutku pisanja nove istorije (dve Koreje) u odnosima Severa i Juga, mira i prosperiteta“, kazao je Kim Munu kada su seli za pregovarački sto.

Na početku sastanka severnokorejski lider je izrazio nadu u uspešni završetak pregovora, dok je Mun Džae In nazvao Kima „našim predsednikom“ i izjavio da je prelazak granice severnokorejskog lidera postao simbol mira.

Jedna od tema razgovora bila je i denuklearizacija poluostrva.

Na kraju prve runde pregovora Kim Džong Un je predložio predsedniku Južne Koreje da se češće sastaju.

„Hajde da izgradimo mir koji svi želimo“, navodi južnokorejska strana njegove reči.

Severnokorejski lider se izvinio južnokorejskom kolegi što su ga prošlogodišnja nuklearna testiranja budila rano ujutru.

„Više nećemo prekidati vaš jutarnji san“, rekao je Kim.

Seul je pozvao da se prekine konfrontacija na Korejskom poluostrvu, dok je Mun je predložio da se Sever i Jug povežu železničkim saobraćajem.

Tokom dana dva predsednika planiraju da razgovaraju o unapređenju odnosa Severa i Juga, miru i perspektivama ujedinjenja.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite