UHAPŠEN ZA RATNE ZLOČINE: Islamista Atif Dudaković koji je ulicama paradirao gole Srbe u zatvoru! (VIDEO)

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa armije BiH, zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg generala i komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti.

RTRS navodi da je pored Dudakovića uhapšeno još 12 lica i da se radi o predmetu ratnog zločina i akciji „Sana 95“.

Penzionisani general tzv. Armije BiH sumnjiči se za ratne zločine počinjene na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

RTRS nezvanično saznaje da su među uhapšenima i četiri nosioca „zlatnog ljiljana“ i jedan član Glavnog odbora SDA, navodeći da su uhapšeni Ibrahim Šiljdedić, kojeg RTRS opisuje kao Dudakovićevog „ratnog takmaca“ i posleratni ministar za boračka pitanja FBiH Ibrahim Nadarević. Fena za Nadarevića navodi da je takođe bio ratni komandant i da je on uhapšen u Sarajevu.

Hapšenje su izvršili pripadnici SIPE uz podršku Policije Unsko-sanskog kantona, pod naredbom Tužilaštva BiH. U toku je pretres na 17 lokacija.

Kako BN TV podseća, tužilaštvo je protiv Dudakovića godinama vodilo istragu, a prijava protiv njega podnesena je još 2006. godine kada su se u javnosti pojavili video snimci kako naređuje i ubija srpske civile.

Tada su prijavu protiv Dudakovića nadležnom tužilaštvu zajedno podneli tadašnji predsednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite