ZLOČINI VOĐENI ISLAMSKIM ESKTREMIZMOM: Dudaković naredio koljite sve što je srpsko!

Zbog zločina nad Srbima uhapšeni Atif Dudaković i 12 pripadnika Petog korpusa Armije BiH. U četiri opštine na zapadu Bosne ukupno ubijeno 763 Srba.

Arif Dudakovic (Foto: Screenshot)

Atif Dudaković, bivši general i ratni komandant Petog korpusa Armije BiH, i još 12 pripadnika tog korpusa uhapšeni su u petak zbog ratnih zločina i ubistava više stotina Srba, kao i Bošnjaka, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, tokom 1994. i 1995. godine.

Posle 12 godina istrage, Dudaković je u petak ujutro uhapšen u svojoj kući u Bihaću, u akciji koju sprovode SIPA i Tužilaštvo BiH. Osim njega, u Sarajevu je uhapšen ratni komandant i nekadašnji federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Ibrahim Nadarević, koji je i aktuelni savetnik zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića. Među uhapšenima su i njihovi saborci Ejub Koženjić, Huso Balagić, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić i još pet osoba. Neki od njih su visokopozicionirani članovi SDA, komandiri i oficiri i nosioci odlikovanja Zlatni ljiljan.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da su izvršeni pretresi na 17 lokacija širom BiH.

– Akcija je rezultat dugotrajne istrage tokom koje je saslušano više stotina svedoka, prikupljeno na stotine dokaza, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i ekshumacije – rekao je Grubešić, navodeći da će svi biti predati tužilaštvu.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da se nada da će hapšenjem Dudakovića i saboraca pravda biti zadovoljena. – Drago mi je da je Tužilaštvo BiH konačno počelo da se bavi i slučajevima umešanosti u ratne zločine bivših bošnjačkih generala, budući da žrtve i njihovi potomci u ovom slučaju čekaju pravdu više od 22 godine – rekao je Ivanić.

On kaže da se Dudaković i ostali terete za zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Istraga se odnosi na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti tokom 1995. godine, kao i na ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna 1994. godine – kaže Grubešić.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, kaže da će u ovom slučaju vrlo brzo biti podignuta optužnica. Ona se, kako kaže, odnosi na akciju „Sana ’95“ od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine i ubistvo 256 osoba.

– Reč je o žrtvama prosečne starosti 65 godina, od kojih je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa žrtva samo devet – rekao je Kojić.

Podsetio je da je ukupno ubijeno 763 ljudi, od čega 263 civila i 470 vojnika, koji su bili zarobljeni i streljani.

– Dudaković je osumnjičen za planiranje, naređivanje i izvršavanje ubistava. On je vršio egzekucije na 10 lokacija, i za to postoje dokazi i originalni video-materijali koje smo dostavili tužiocu – kaže Kojić, dodajući da bi krivično delo trebalo da bude kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i etničko čišćenje srpskog naroda iz Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Ključa i Bosanske Krupe. – Ovde nikako nije reč o sporadičnim incidentima, već o organizovanom, sistematičnom i planskom ubijanju zarobljenika, što je vidljivo iz dokumentacije, izjava svedoka i video-materijala, koje smo dostavili tužiocu.

Arif Dudakovic (Foto: Screenshot)

Bekstvo

Kako „Novosti“ saznaju od izvora bliskog istrazi, pripadnici SIPA su čekali nekoliko dana s hapšenjem Dudakovića jer on nije bio u Bihaću i nije se tačno znalo gde se nalazi. Kada se pojavio u porodičnoj kući, uhapšen je. – Čak se sumnjalo da je pobegao iz zemlje. Bio bi uhapšen i da se u to vreme pojavio i u Sarajevu – kaže izvor.

Pojasnio je da nije reč o snimcima koji su dostupni na „Jutjubu“, već o video-zapisima na osnovu kojih je tužilac, uz pomoć svedoka, mogao u potpunosti da dokumentuje krivično delo. Uz to, tužiocu je dostavljeno i 8.000 stranica dokazne dokumentacije. Za Bosanski Petrovac dostavljeni su dokumenti u vezi s masovnim grobnicama Krnjeuša, Trešnjice, Suvaja, Vedro Polje, Šelibi, Bravsko, Gornja Vođenica, a odnose se na streljanje zarobljenih vojnika i civila iz motela „No 9“, grupe zarobljenih vojnika „Klekovača“, kao i na veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija. Za opštinu Ključ dokumenta su u vezi sa ekshumacijom pored Pravoslavnog groblja u Ključu, te više pojedinačnih grobnica i asanacija. Za Bosansku Krupu dokumenti su o ekshumacijama zajedničkih izmeštenih i pojedinačnih grobnica, a za Sanski Most dokumenti u vezi sa ekshumacijama masovnih grobnica Kreda, Šušnjar, Šekovača…

Mnogobrojne televizije su objavljivale i amaterske video-zapise na kojima se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. Na jednom od njih čuje sa kako Dudaković viče: „Nek pali sve odreda!“, te kako naređuje streljanje dvojice zarobljenika. Te snimke Dudaković je nazivao „montažama“ i „vađenjem reči iz konteksta“.

– Prilikom napada na Bosanski Petrovac Dudaković je javno, što smo mogli videti na snimcima, rekao: „Kolji, pali, siluj i ubijaj sve što je srpsko!“ – rekao je predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, navodeći da očekuje osuđujuću presudu.

Predmet protiv Dudakovića je, prema rečima Milorada Kojića, toliko čvrst da nijedna odbrana i nijedan advokat ne mogu da ga obore.

Atif Dudaković je rođen 2. decembra 1953. u selu Orahova, u okolini tadašnje Bosanske Gradiške. Završio je srednju vojnu školu u Zadru, a 1976. Vojnu akademiju, smer artiljerija.

Početak rata zatekao ga je u Zadru, u Artiljerijskom školskom centru, posle čega je prešao u Knin. Tamo je dobio čin kapetana i funkciju komandanta artiljerije pod komandom tadašnjeg kapetana prve klase Ratka Mladića. U aprilu 1992. postao je komandant opštinske teritorijalne odbrane Bihaća, a zatim komandant Druge muslimansko-hrvatske pešadijske brigade. U ratu u BiH je napredovao do brigadnog, potom i do divizijskog generala, a na mesto komandanta Petog korpusa Armije BiH sa sedištem u Bihaću postavljen je 1. novembra 1993. Posle rata bio je komandant zajedničke komande Vojske Federacije BiH. NJegov mlađi sin Anel (19) izvršio je samoubistvo 28. septembra 2011. godine vešanjem.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite