OTIMANJE NOVCA IZ BUDŽETA: Brisel sprema konačni obračun sa demorkatskim vlastima u Mađarskoj i Poljskoj

OTIMANJE NOVCA IZ BUDŽETA: Brisel sprema konačni obračun sa demorkatskim vlastima u Mađarskoj i Poljskoj

Evropska unija će naredne nedelje razviti novo finansijsko oružje u pokušaju da obuzda ono što Brisel vidi kao uspon neoliberalnog nacionalizma na istoku bloka, koji preti demokratiskim osnovama Unije, piše portal „Euroaktiv“. Brisel je spremio agresivne metode kako bi ugušio nezavisno pravo odlučivanja, demorkatski izabranih vlasti u Mađarskoj i Poljskoj.

Viktor Orban (Foto: Printscreen)

Euroaktiv navodi da velika pobeda na parlamentarnim izborima 8. aprila mađarskog premijera Viktora Orbana, kojeg su lideri EU uvredljivo prozvali „Viktator“ iako je demokratski pobedio na regularnim izborim, kao i borba za očuvanje navodno ugrođene nezavisnosti sudstva u Poljskoj, upalili su zvona za uzbunu o budućnosti Unije, koju će Britanija napustiti sledeće godine.

Evropska komisija, uz podršku Nemačke, Francuske i drugih bogatih članica, predstaviće u sredu predloge u okviru budžeta za period od 2021. do 2027, kojima će siromašnije zemlje na istoku usloviti da poštuju vladavinu prava radi dobijanja finansijske pomoći, rekli su neimenovani zvaničnici za Rojters.

„Biće uslovljavanja“, rekao je jedan od izvora, dok drugi tvrdi da će pritisak budžeta „promeniti igru“.

„Imamo lidere koji flertuju sa drugim setom vrednosti. To je mnogo veća pretnja za Evropu, nego Bregzit“, smatra treći izvor britanske agencije.

Detalji budžeta i dalje se razrađuju i biće predmet teških pregovora, ukazuje Euroaktiv.

Prema predlozima, finansijski fondovi mogli bi da budu povučeni zemljama, koje ne ispunjavaju obaveze da poštuju vladavinu prava, kao što je nezavisno sudstvo.

Euroaktiv navodi da Komisija poseduje niz alata kako bi „odsekla krila svojim krtičarima“.

Cilj predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, dodaje portal pozivajući se na „ljude koji znaju kako on razmišlja“, je da izleči procep između istočnih i zapadnih članica pre nego što napusti tu funkciju za 18 meseci i da ostavi iza sebe Uniju, koja se preoblikuje nakon što je izgubila jednu od svoje tri velike sile.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite