ZAPAD HUŠKA BOGATAŠE NA PUTINA: London daje zaštitu ruskim kriminalcima

Najnoviji paket američkih sankcija protiv milijardera iz Rusije ima cilj ne samo da uzdrma rusku privredu, nego i da stvori antagonizam između bogataša i predsednika Putina. U Vašingtonu su shvatili da demonizacijom i žestokim propagandnim ratom protiv Putina ne samo da ne mogu da ga sruše, već su postigli kontraefekat i pomogli mu da ubedljivo pobedi na predsedničkim izborima.

Putin (Foto: Screenshot)

Sada SAD i njihov najverniji saveznik Velika Britanija menjaju taktiku i pokušavaju da zavade i nahuškaju najbogatiji deo ruskog društva protiv predsednika. U tom kontekstu se mogu razumeti i pretnje vlasti u Londonu, da će „pročešljati“ ruske bogataše koji su pokupovali nekretnine i čije se porodice baškare u raskošnim stanovima i vilama u Engleskoj.

Plan i taktika kojima žele da stvore sukob oligarha s Putinom su lako prepoznatljivi. Svojim poslušnim saveznicima Amerikanci su zapretili da će ih kažnjavati ako sarađuju sa Rusima. Ministarstvo finansija SAD je poručilo britanskim bankama da će imati loše posledice ako budu sarađivale sa oligarsima koji su stavljeni na „crni spisak“.

– Ruskoj eliti i oligarsima šaljemo jasan signal: ne možete izbeći posledice zbog toga što je u Rusiji izgrađen korumpirani sistem – poručili su otvoreno iz Ministarstva finansija SAD.

Mogu li ove mere stvarno da okrenu ruske oliharhe protiv Putina, tek će se videti. Zasada niko od njih, bar ne javno, nije prozborio: „Eto, zbog tvoje spoljne politike mi imamo problema,“ Putina jedino otvoreno kritikuje Mihail Hodorkovski, bivši vlasnik kompanije „Jukos“, koji živi u Švajcarskoj, ali je njegov autoritet u Rusiji minimalan.

A milijarderi koji su na najnovijem američkim spisku ionako nisu omiljeni u narodu, jer su bogatstvo stekli otimačinom državne imovine, a ne novim idejama, znanjem i vizionarstvom.

PRVI je pod udar došao Oleg Deripaska, koga su zapadni mediji nazvali ruskim kraljem aluminijuma. Brzo su mu se srozale akcije na berzama, a napustio ga je i jedan od glavnih stranih partnera, britansko-švajcarska kompanija „Glenkor“. „Rusal“ proizvodi sedam odsto celokupnog aluminijuma u svetu, a u SAD godišnje izvozi od 600.000 do 700.000 tona. Ipak, glavni problem „Rusala“ je ogromna kreditna zaduženost, od 4,75 milijardi dolara.

Velike nevolje ima i Viktor Vekselberg, vlasnik grupe „Renova“, koji ima velike kredite na Zapadu, oko 800 miliona dolara, i sada traži pomoć za spasavanje od ruske vlade pošto što su mu zamrznuti računi. Čudno je da je Vekselberg došao u nemilost Amerikanaca iako nije blizak Kremlju, čak ga bije glas da ima odlične veze u SAD, gde mu radi investicioni fond „Kolambas nova“.

Na tom spisku su i Andrej Skoč, vlasnik trećine „USM holdinga“ registrovanog na Britanskim Devičanskim Ostrvima, senator milijarder Sulejman Kerimov, zatim predsednik „Surgutneftegasa“ Vladimir Bogdanov i bivši Putinov zet Kiril Šamalov.

Da li će Moskva odgovoriti istom merom i zabraniti rad mnogobrojnim američkim kompanijama u Rusiji? Najuspešnija je „Proktor end Gembel“, koja ima fabrike u Novomoskovsku i Sankt Peterburgu i godišnje u Rusiji proda robe za 1,9 milijardi evra.

Drugi po uspešnosti je „Epl“, a nešto manji promet od njega ima „Pepsi“… Slede „Mars“, pa „Koka-Kola“…

Zasada niko od ruskih političara javno ne govori o tome da treba zatvoriti američke kompanije ili im otežati rad. Možda i zbog toga što u njihovim fabrikama u Rusiji radi domaća radna snaga. Ali ako se ovakva vrsta ekonomsko- političkog rata nastavi, ko zna.

London štiti kriminalce iz Rusije

U toku medijskog rata sa Moskvom, u Londonu su najavili da će „pročešljati“ ruske bogataše koji žive u toj zemlji. To je mnoge nasmejalo, jer u državnom tužilaštvu u Moskvi kažu da upravo London štiti kriminalce koji su pobegli od ruskih zakona.

Za 15 godina London je odbio da na zahtev ruskih pravosudnih organa izruči 60 ljudi. Rusko tužilaštvo je ovih dana objavilo prepisku sa Terezom Mej dok je ona bila ministar unutrašnjih poslova. Baš ona je ignorisala mnoge zahteve za izručenja traženja iz Moskve.

– Od 83 obraćanja Moskve da joj se izruče ljudi koji su bili optuženi, uglavnom za pljačku, 60 je do sada odbijeno. Od toga 55 zato što su dobili status izbeglica u Velikoj Britaniji – kažu u moskovskom tužilaštvu.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite