DAČIĆ: Ukoliko Hrvati žele diplomatski rat dobiće ga!

Ako Hrvatska hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat, izjavio je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio očekivanje da će prevladati razum i da će se nastaviti putem dobrosusedske saradnje.

Dačić (Foto: Screenshot)

„Ukoliko zvanični Zagreb odluči da povuče ambsadora iz Beograda, kako se spekuliše, isto ćemo uraditi i mi sa našim ambasadorom u Zagrebu. Spremni smo da tu ‘igru’ odigramo do samog kraja, ako oni to hoće, ali plašim se da je ‘srpski problem’ u Hrvatskoj jako teška i neizlečiva bolest“, rekao je Dačić.

Dačić uverava da će Srbija primeniti sve recipročne mere u odnosu na Zagreb. „Oni su našeg ministra odobrane proglasili za personu non grata, mi smo to odmah uradili sa njihovim ministrom. Naša politika sa Hrvatima je reciprocitet“, istakao je Dačić.

On je ukazao da su recipročne mere uobičajena praksa u diplomatiji, svuda se to radi.Srbija, prema njegovim rečima, nije time zadovoljna, ali je prinuđena da reaguje i odgovara na njihove poteze.

„Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo. Ipak nadam se da ćemo se okrenuti pozitivnim stvarima, jer odnosi Beograda i Zagreba jesu presudni, ključni za stabibnost u čitavom regionu“, napomenuo je Dačić.

Na konstataciju da se neki hrvatski zvaničnici traže čak prekid diplomatskihodnosa sa Srbijom, on je ocenio da je Hrvatska krenula pogrešnim putem.

„Ne znam šta će da urade, ali ponavljam, Srbija će reagovati i uvek odgovoritiistom merom jer je to diplomatsko pravilo. Reciprocitet je majka diplomatije. Tako radi i Donald Tramp, tako radi i Vladimir Putin“, dodao je Dačić.

On je istakao da je time odgovorio na pitanje da li, ako Hrvati to hoće, prekidamo i diplomatske odnose.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da odustane onog trenutka kada hrvatska ukine besmislene mere porema ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

„Ovo svakako nije put kojim treba da idemo. Nadamo se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koji su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski
rast, imaće diplomatski rat“, istakao je Dačić.

Upitan da li je moguće da nam Hrvati Zbog ovoga blokiraju pregovore sa Evropskom unijom, on je rekao:
„Mislim da nije izvesno da će nam Hrvatska u junu blokirati otovaranje novih pregovaračkih poglavlja sa EU. I ranije su to pokušavali pa im to nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena“ .

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite