DAČIĆ: Srbija će dati Kosovo stolicu u UN, ako nam daju Sever Kosova!

DAČIĆ: Srbija će dati Kosovo stolicu u UN, ako nam daju Sever Kosova!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Srbija može da razgovara o tome da Kosovo bude članica UN samo pod uslovom da to bude deo dogovora koji će pružiti mogućnost za trajno mirno rešenje, u suprotnom, napominje, Srbija na to nikada neće pristati. Dačić je istakao spremnost vlade na čelu sa Aleksandrom Vučićem da Srbija da Kosovu članstvo u UN, pod uslovom da ne priznamo nezavisnost cele teritorije samoproglašene Republike Kosovo.

Dačić (Foto: Screenshot)

– Jedan stvar je kada o tome pričamo bez postizanja mirovnog dogovora, ako imamo ta dva krajnja mišljenja, jedno – Kosovo kao autonomija u Srbiji, što je za Albance neprihvatljivo i drugo – celo Kosovo nezavisno, da ga Srbija prizna i pusti u UN, to ne dolazi u obzir – pojasnio je.

Ukoliko se, međutim, kako kaže, prave dogovori i oni pruže mogućnost za trajnije mirno rešenje, onda o svim opcijama može da se razgovora.

– Bez toga je nerelno da, čak i uz bilo kakve pritiske i ma koliko oni bili jaki i teški, da će Srbija na to pristati – rekao je Dačić za Prvu TV.

To je bio njegov odgovor na pitanje da li je realno da Srbija razmišlja o pristanku da Kosovo bude članica UN ukoliko to bude deo paketa u okviru dogovora. Ocenivši današnju posetu predsednika Srbije Kosovu kao veoma značajnu, navodi da je neizvesno da li će biti mirovnog dogovora, jer, kako kaže, pregovori još nisu u fazi konkretizacije.

– I nije cilj da samo sever Kosova ostane u Srbiji, već se mora naći rešenje i za jug, što je izazov, jer jug nije teritorijalno vezan za centralnu Srbiju – objašnjava Dačić.Neophodno je, dodaje, i to bez obzira na sve izazove, da Srbija učini sve da uslovi za život ljudi na KiM budu normalni, jer, poručuje, suština je u tome da Srbi ostanu na KIM.

– Bez njih nema smisla pregovarati o teritoriji – uveren je Dačić.

Napominje da još nema ni ideje o tome kako će se eventuzalno rešnje zvati – razgraničenje, korekcija granica, razmena teritorija, podela, ali on smatra da mi granice nemamo, zbog čega kaže da ne bismo mogli da o njihovoj promeni razgovaramo. Šef sprkse diplomatije je uveren i da je neophodno da što veći deo međunarodne zajednice stalno šalje poruku i srbima i Albancima da treba da se dogovore.

Na pitanje da uporedi govor Miloševića na Gazimestanu s današnjom Vučićevom posetom Kosovu, kaže da je za to još rano, te da Vučića čeka još ovakvih poseta, ali i da ako se postigne neki dogovor, onda će i „poseta i sutrašnji govor predsednika ostati u istoriji“.

– Ovo jeste poseta istorijskog karaktera i mislim da je ovo svetski događaj broj jedan danas, što se vidi i po broju novinara koji ga prate – primetio je Dačić.

Konačno, na pitanje o jezeru i brani Gazivode, podsetio je da se kredit za Gazivode otplaćuje i upitao: „ko je taj ko će sad reći to sve pripada Kosovu“.

– To je ekonomsko, a ne političko pitanje – zaključio je.

„Tači shvatio da bez Beograda nema rešenja“Dačić je prethodno ocenio da je kosovski predsednik Hašim Tači tokom dugogodišnjih pregovora shvatio bar jednu stvar, a to je da celovitog rešenja za Kosovo nema bez pristanka Beograda.

– Tači se pokazao pozitivnije, nego neko drugi iz Prištine. Sa njim ipak može da se razgovara. On zna da celovito rešenje, da bi se došlo do njega, mora biti prihvaćeno i u Beogradu, a oni drugi misle da bi trebalo da se reši tako što bi se Kosovu pridodalo i Preševo i Bujanovac – rekao je Dačić za TV Prva, komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

Prema njegovim rečima, Tači je mogao da vidi da bez Beograda nema rešenja, vremenom, kako se menjao odnos međunarodne zajednice, jer je srpska strana uvek govorila da želi kompromis, a oni – da nema o čemu da se pregovara, jer je sve rešeno 2008. godine. Ministar je ocenio da je Priština sebi ponovo dala autogol kada nije dozvolila Vučiću da poseti Gazivode.

– Pokušali su da ograniče posetu predsednika Vučića, da mu ograniče posetu Gazivodama, da pokažu da Gazivode nisu srpske. Morali su da povuku tu odluku pod pritiskom Evropske unije i SAD, a namera Vučića je bila da ode na Kosovo i da doprinese mirovnom procesu. Ko može da bude protiv takve posete – rekao je Dačić i dodao da su i međunarodni faktori bili zaprepašćeni takvom reakcijom Prištine.

Prema njegovim rečima, takva odluka Prištine je bila još jedan suludi politički potez. Dodao je da Srbija pokušava da priča o Gazivodama pet godina.

– Kada se desilo da predsednik Vučić nije razgovarao sa Tačijem kada se dobra dinamika stavila pod pitanje, usledio je veliki pritisak na Prištinu – rekao je on.

Podsetio je da se i njemu slično dešavalo kada je bio premijer i vodio dijalog sa Hašimom Tačijem.

– Rekli su da ne mogu da dođem, a onda ih je zvala Ketrin Ešton i promenili su odluku – rekao je on.

Dačić je podsetio i na odbijanje Prišitne da se formira sud za zločine OVK, pa do pokušaja da se na čelo pregovaračog tima postavi Fatmir Ljimaj koji se kako je podsetio, sam pričao kako je ubijao Srbe.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite