(VIDEO) PARADA MRŽNJE: LGBT pokret vređao Ostrog, „Vlažena Marija“ poziva na Prajd!

(VIDEO) PARADA MRŽNJE: LGBT pokret vređao Ostrog, „Vlažena Marija“ poziva na Prajd!

LGBT političke organizacije okupljene oko organizovanja ovogodišnje „parade ponosa“ uputile su video poziv svojim istomišljenicima da se 16. septembra okupe u Beogradu. Na snimku se pojavljuju 2 transvestita, a muškarci obučeni u žensku odeću sebe predstavljaju kao drag kraljica Ostroga i njena ćerka Vlažena Maria. 

Ovi nazivi koji za brojne korisnike društvenih mreža odušu verskom mržnjom i vređaju osobe pravoslavne veroispovesti, pa je video naišao na veliki broj negativnih komentara.

Manastir Ostrog osnovan je u 17. veku, a pravoslavni hrišćani ga smatraju za jednu od najvećih svetinja na Balkanu, izbor jednog od muškaraca na snimku da sebe nazove po imenu manastira vređa verska osećanja većinske populacija u Srbiji.

Dodatno ulje na vatru izazvalo je predstavljanje drugog transvestita koji se sebe nazvao Vlažena Marija, što u vulgarnom i seksualizovanom smislu aludira na blaženu Mariju koju Pravoslavci, Katolici i Protestanti vide kao majku Isusa.

Drag kraljica Ostroga i njena ćerka Vlažena Maria vas pozivaju na Prajd! Vidimo se! ❤️🏳️‍🌈 #ReciDa #Prajd16Septembar

Gepostet von Parada ponosa Beograd – Belgrade Pride Parade am Sonntag, 9. September 2018

Negativan odjek propagandnog spota izazvala je i sumnja da je snimak namerno dizajniran kako bi raspirivao versku netrpeljivost, što sugeriše i deo poziva u kome se ljudi pozivaju da dođu na paradu kako bi propagirali porodične vrednosti. Identitet dvojice transvestita koji kažu da su majka i ćerka nije poznat, ali se iz snimka primećuje da ne postoji upadljiva razlika u godinama, što sugeriše da su politički LGBT aktivisti slagali da su „majka“ i „ćerka“.

Video snimak nije naišao na reakciju ni jedne od nevladinih organizacija koje za sebe tvrde da se bore protiv govora mržnje i širenja verska, rasne i nacionalne netrpeljivosti.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite