HUNGAROFOBIJA I UKIDANJE DEMOKRATIJE: Evrokrate glasale za sankcije protiv Mađara, jer sami donose zakone!

HUNGAROFOBIJA I UKIDANJE DEMOKRATIJE: Evrokrate glasale za sankcije protiv Mađara, jer sami donose zakone!

Evropski parlament izglasao je danas početak aktivacije člana 7 Ugovora o EU protiv Mađarske zbog njene politike bezbednih granica kojima se sprečava ulaz ilegalnih migranata. Vladajući režim unutar EU odlučio je da Mađarska nema demokratsko pravo da odlučuje o svojim granicama iako su Mađari na referndumu ogromnom većinom glasova odlučili da ne žele masovnu migraciju u svojoj zemlji. EU će ukoliko se procedura sprovede do kraja ukinutu Mađarskoj demokratsko pravo glasa unutar unije. Sednicu je pratila i istaknuta hungarofobija, širenje uvreda, sterotipa i mržnje prema Mađarima. 

Kako javlja AP, evroposlanici su odlučili da na taj način kazne Mađarsku zbog podrivanja vrednosti Unije. Za pokretanje procedure aktivacije člana 7 glasalo je 448 poslanika, protiv je bilo 197, a uzdržano 48.

Glasanju je prethodila burna rasprava u EP.

Član 7, poznat i kao „nuklearna opcija“ bi na kraju mogao da dovede do oduzimanja prava glasa optuženoj državi u svim institucijama EU. Prvi put je upotrebljen u decembru i to protiv Poljske.

Ovaj potez bi mogao da dovede do uvođenja sankcija Mađarskoj.

Govoreći prethodnog dana u EP, premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se radi o „činu osvete“ EU zbog odbijanja njegove zemlje da ispoštuje migrantske kvote i obezbedi smeštaj migrantima.

– Mađarska će zaštititi svoju granicu, zaustaviće ilegalnu migraciju i braniće svoja prava. Ako treba, usprotivićemo se i vama – rekao je Orban poslanicima EU.

Posle usvajanja u Evropskom parlamnentu odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Evropskim savetom na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Pokretanje Člana 7 je do sada je bilo jedino u slučaju Poljske i to zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnosti pravosuđa.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite