BEOGRAD JE SADA VEĆINSKO VLASNIŠTVO ARAPA: Vučić preko noći prodao 300 kvadratnih kilometara zemljišta!

BEOGRAD JE SADA VEĆINSKO VLASNIŠTVO ARAPA: Vučić preko noći prodao 300 kvadratnih kilometara zemljišta!

Ministarstvo privrede saopštilo je da je proglasilo Al Dahru kupcem PKB-a. Ta kompanija je za PKB ponudila 105,05 miliona evra. PKB poseduje zemljište veličine 360 kvadratnih kilometara skoro kao ceo Beograd 300 kvadratnik kilometara.

Foto: Pixabay

U Ministarstvu privrede ranije danas je otvorena koverta sa finansijskom ponudom koju je srpski ogranak arapske kompanije Al Dahra dostavila za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd.

Komisija za sprovođenje postupka je tom prilikom utvrdila da je ponuda u skladu sa pravilima postupka, a Ministarstvo privrede je, na predlog Komisije, proglasilo Al Dahru kupcem, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede podseća da je početna cena određena u iznosu od 50 odsto procenjene vrednosti predmeta prodaje na dan 31.12.2017. godine, odnosno da je iznosila 104.554.593,74 evra.

Na cenu koju je Al Dahra dostavila, biće dodata i cena za stado prema popisu koji će biti urađen neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Zaključenje kupoprodajnog ugovora se očekuje u narednom periodu, nakon što Uprava za sprečavanje pranja novca dostavi Ministarstvu privrede obaveštenje da za to ne postoje smetnje, navodi Ministarstvo u saopštenju.

PKB (Poljoprivredni kombinat Beograd) velik skoro kao ceo Beograd?

Ovih dana u medijima se piše o prelasku ove vredne firme na republički nivo i pokušaju da za preduzeće pronađu strateškog partnera. Međutim, manje je poznato kolikim zemljištem ta korporacija raspolaže. Sa gotovo 30.000 hektara možemo ga zvati „drugim Beogradom“, jer urbana površina glavnog grada iznosi oko 36.000 hektara, odnosno 360 kvadratnih kilometara.

Sastoji se iz devet gazdinstava, a raspolaže sa preko 30.000 koka nosilja, 9.000 krava, 6.000 svinja… Zapošljava oko 2.000 ljudi. O zemljištu od oko 30.000 hektara (23.000 hektara u svojini države i oko 7.500 hektara u svojini društva), koje se nalazi u sastavu PKB korporacije.

Izvor: B92/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite