SRBIJA IZGUBILA SUVERENOST: Stefanović potpisao Fonteks sporazum, policija EU kontroliše granice i migraciju!

SRBIJA IZGUBILA SUVERENOST: Stefanović potpisao Fonteks sporazum, policija EU kontroliše granice i migraciju!

Evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i građanstvo Dimitris Avramopulos i ministar Nebojša Stefanović parafirali sporazum o Fronteksu. Nemački Dojče vele je nedavno pisao da je u opticaju da Srbija postane centar za azilante van EU, gde će države članice deportovati neželjene migrante. 

Taj sporazum odnosi se na akcije koje sprovodi evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Srbiji.

Avramopulos je rekao da će to omogućiti da Fronteks u saradnji sa MUP- om Srbije sprovodi granične provere migranata i time se povećati veća bezbednost spoljnih granica EU.

To je deo strategije EU da protok migranata stavi pod svoju čvršću kontrolu. U igri i dalje ideja o sabirnim centrima na Balkanu, piše Dojče vele.

Lideri Evropske unije pronašli su najmanji zajednički sadržalac u izbegličkoj krizi – bolja zaštita spoljnih granica i efikasnije deportacije onih koji nemaju pravo na azil.

U trenutku dok Italijom vlada koalicija koja odbija pristup spasilačkim brodovima, a zemlje Višegradske grupe odbijaju da i jedna jedina izbeglica bude raspoređena kod njih, jasno je da EU može da se dogovori samo o restriktivnijoj politici.

Veruje se da će to biti i centralna tema samita šefova država i vlada članica EU koji se u sredu i četvrtak odigrava u Salcburgu.

Sebastijan Kurc kancelar Austrije, koja trenutno predsedava EU, u nedelju je pred pripremni sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel insistirao na jačanju evropske agencija za zaštitu granica Fronteks. Njegova ideja – koja nije dalje objašnjena i razrađena – jeste da Fronteks sprečava brodove i čamce sa izbeglicama da se uopšte otisnu sa obala Afrike.

Izvor: Tanjug/Dojče Vele/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite