OD KOG RATA ONI BEŽE? Migranti iz Irana i Pakistana žele da trajno ostanu u Srbiji!

OD KOG RATA ONI BEŽE? Migranti iz Irana i Pakistana žele da trajno ostanu u Srbiji!

Iako su ratovi u Siriji i Iraku gotovi veliki broj migranata ne želi da se vrati u svoje otadžbine, a sve veći broj njih želi da ostane u Srbiji. Migranti Mahana Jami iz Irana i Azar Kan iz Pakistana, smešteni u Bosilegradu i Obrenovcu, žele da ostanu u Srbiji iako dolaze iz zemalja u kojima nema rata.

Na putu od svojih država do obećane Evrope, od polovine 2015. godine, kroz Srbiju je prošlo više od 920.000 migranata.  Često su govorili da je bila jedina zemlja na „migrantskoj ruti“ u kojoj su dobro primljeni bila Srbija.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, u 16 prihvatnih i centara za azil širom Srbije, smešteno je oko 4.000 migranata. Među njima su i Mahana Jami (34) iz Irana i Azar Kan (27) iz Pakistana. Ona u Bosilegradu, on u Obrenovcu. Azar svoju budućnost vidi u Srbiji. Mahana je želela u Nemačku, a sada bi volela da ostane u našoj zemlji.

– Više od decenije pokušavala sam da nađem razumevanje i podršku u svom Teheranu, ali nisam uspela. Želela sam da ostanem u svojoj domovini, otvorila teretanu za žene, trenirala mlade devojke, branila boje svoje zemlje na brojnim takmičenjima, ali nije pomoglo. Nakupilo se u meni mnogo ogorčenja i istovremeno, nade da negde u Evropi moje veštine mogu biti od koristi drugima. Možda i ovde.

Pre četiri meseca naša sagovornica je sa suprugom Muštabom Sadegijem, njihovim usvojenim sinom i menadžerom Hažirom Naderijem, krenula na Zapad. Put je vodio preko Turske do Srbije. Od oktobra je u Centru za prihvat migranata u Bosilegradu.

Njen menadžer, Hažir Naderi, veruje da Mahana može da uradi sve što poželi.

I dok se Mahana dvoumi gde bi živela, Azar je odlučio da ostane u Srbiji. Iako mu to nije bila prvobitna namera, sada ima azil i privremenu ličnu kartu naše zemlje.

– Došao sam pre dve godine i nameravao sam da nastavim prema Nemačkoj – priča Azar. – Prošao sam jednogodišnje izbegličko iskustvo u Iranu, Turskoj i Bugarskoj. Ovde sam prvi put istinski odahnuo… Zaposlenima iz Komesarijata rekao da mogu da radim mnogo poslova, da sam vešt u raznim zanatima.

Malo pomalo pokazalo se da je tako. Pridružio se Igoru i Željku, radnicima Komesarijata u stolarskoj i bravarskoj radionici, sa kojima poslednje dve godine provodi najviše vremena.

Izvor: Novosti/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite