MIGRANTIMA SAMO UŽIVANJE: U Srbiji obezbeđene tople prostorije računari, teretana, radionice… (VIDEO)

MIGRANTIMA SAMO UŽIVANJE: U Srbiji obezbeđene tople prostorije računari, teretana, radionice… (VIDEO)

Predstavnici republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije posetili su danas Prihvatni centar u Kikindi. Kako ističu, posebno su ponosni što su svim generacijama koje borave u Centru na usluzi različite aktivnosti, kroz koje mogu da ispune slobodno vreme. 

Usled hladnih dana, većina migranata vreme provodi u Prihvatnom centru. U toplim prostorijama, dane provode uz računare, mašine za šivenje i u sportskim aktivnostima, svako prema svojim afinitetima.

„Po profesiji sam krojač i najviše vremena provodim u krojačkoj radionici. Volim da učestvujem i u ostalim organizovanim aktivnostima, jer tako brže prođe vreme“, kazala je Soraja Plasumi.

„Ne tražim hotel. Znam da je ovo kamp. Ponekad imamo probleme, ali je generalno sve u redu. Pokušavamo da ih prevaziđemo. Pošto sam hrišćanin, za mene je najveći problem to što nemam crkvu u blizini“, rekao je Kave Betanji.

Mlađe generacije vreme provode u teretani, koju su i sami napravili.

„Naš trener je tamo i učimo sport iron fighter. Kad porastemo, korisno je da znamo ovakve veštine“, saopštio je Muhamed Junuz Tadžik.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije ističu da su u potpunosti spremni za hladne zimske dane.

„Ovde, pored smeštaja i hrane, imaju i medicinsku pomoć i različite okupacione aktivnosti i sve ono što im prolongirani boravak u Srbiji bude human, kao i da na kvalitetan način provode vreme“, kazala je Aleksandra Dimić, Komesarijat za izbeglice i migracije RS.

U 16 prihvatnih centara u Srbiji, koji su trenutno u funkciji, smešteno je između 4.200 i 4.300 migranata, dok ih je u Kikindi oko 200.


Izvor: RTV

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite