Orban se pridružio liderima desnice u kampanji za EU izbore, planiraju da preuzmu Brisel!

Orban se pridružio liderima desnice u kampanji za EU izbore, planiraju da preuzmu Brisel!

Unutar EU se formira široki blok opozicionih i vladajućih stranaka koje zahtevaju vraćanje suvereniteta i demokratskih prava članicama unije. 
Vice-premijer Italije Mateo Salvini nedavno je najavio formiranje osovine Rim-Varšava kako bi se izgradila „nova Evropa“ koje je protiv kriminalne migracije i masovnog naseljavanja stanovništva sa drugih kontinenata.
„Želeo bi da stvorimo pakt, alijansu za sve one koji žele da spasu Evropu, što nas je više to je bolje“, rekao je Salvini tokom posete Poljskoj. Mateuš Moraviecki premijer Poljske je prihvatio ideju rekavši da su Poljska i Italija na istoj strani. Kancelar Austrije Sebastijan Kurc je prošle godine takođe pozvao na formiranje nove osovine, navodeći da bi oni i Italija mogli da budu novi saveznici u Evropi.
Od danas u istom bloku je i Viktor Orban, koji je pozdravio formiranje anti-imigracione osovine u Evropi. Orban je izjavio da želi formiranje većine u EU institucijama koji će činiti zemlje poput Italije i Poljske kako bi formirali pravac u kome ide evropski blok.
Desno orijentisani Orban poručio je da neće biti kompromisa po pitanju migracije i da su spremni sa borbu protiv lidera kako što su Emanuel Makrona, koji moraju da poštuju Mađare i njihove odluke da ne postanu nacija migranata.  Orban je takođe rekao da veruje da će u EU biti stvorene dve civilizacije, Muslimansko-Hrišćanska na Zapadu i tradicionalne u centralnoj Evropi.
Očekuje se da desnica ostvari dobre rezultate na izborima za EU parlament. Ukoliko Britanija donese konačnu odluku o napuštanju EU do 29 marta 2019 neće učestvovati u izborima. U predhodnoj rudni glasanja 2014 najviše glasova odneo je UKIP koji je tada predvodio Najdžel Faraž.
Izvor: Dnevna Gazeta
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite