OTKRIVENI DETALJI POSETE: Putin dolazi sa porukom za Srbe na Kosovu

OTKRIVENI DETALJI POSETE: Putin dolazi sa porukom za Srbe na Kosovu

Predsednik Rusije Vladimir Putin će sigurno doneti poruku koja će ohrabriti sve Srbe na KiM, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Kako kaže, Putin će sigurno reći da je Kosovo za Rusiju neodvojivi deo Repubilke Srbije i da će nastaviti da podržava rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Siguran sam da će se otvoriti veoma važne političke teme kako da se nastavi dijalog, jer Srbija je za dijalog. Rusija je nekoliko puta već iskazala spremnost da, ukoliko dodje do promene formata dijaloga, a mora da dodje pošto je Briselski sporazum propao, uzme učešće u pregovorima, ukoliko je Srbija zvanično pozove“, rekao je Popović za Tanjug.

Taj format koji bi mogao da donese rezultat u pregovorima bi, podseća, uključio i SAD i Rusiju i Kinu, kao i Evropsku uniju.

On dodaje da poseta predsednika Putina Beogradu dolazi u važnom momentu za Srbiju, kada su, između ostalog, Albanci sa Kosova potpuno prekinuli dijalog i nisu ispunili ništa iz Briselskog sporazuma.

Može se reći, ocenjuje ministar, da su Albanci sa Kosova stavili tačku na Briselski sporazum, navodeći da je taj sporazum „mrtav“ uvođenjem taksa na srpsku robu koje su „nonsens“ u 21. veku.

Poseta, dodaje, dolazi kada, s druge strane, Srbija pokazuje veliku kooperativnost i želju da nađe kompromis. „Ova poseta će dati ogroman značaj za Srbiju, zato što je Rusija u ovom prethodnom periodu bezrezervno podržavala naš teritorijalni integritet i suverenitet i podržavala rezoluciju 1244, koja egzaktno kaže da je Kosovo neodvojivi deo Srbije“, rekao je Popović.

Rusija je, kaže, čuvala rezoluciju i tako će biti u budućnosti. „Siguran sam da će predsednik Putin nastaviti da podržava Srbiju po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i sve Srbe koji žive na Kosovu“, istakao je Popović.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite