Da li su postojeći razlozi dovoljni za masovni odlazak mladih iz zemlje?

Da li su postojeći razlozi dovoljni za masovni odlazak mladih iz zemlje?

Ova tema o odlasku mladih i visokoobrazovanih ljudi je postala uobičajna za ove prostore, pogotovo za Srbiju. Iz dana u dan je sve više onih koji se odlučuju na taj korak. Mnogi od vas će se složiti sa tim da su razlozi toliko očigledni, ali ja ću vas pitati da li su to dovoljni razlozi za masovno odlaženje iz zemlje?

Piše: Miljana Vučetić (Član glavnog odbora omladine Nove Srbije i potpredsednik Beogradskog fronta)

Nezadovoljstvo, loši životni uslovi koji se pretvaraju u žargonski rečeno  „životarenje“ iliti življenje života od danas do sutra, bez plana za neku bolju i sigurniju budućnost. Pored nezadovoljstva mladi navode kao razloge masovnog odlaženja loše standarde, visoku stopu nezaposlenosti, loš zdrastveni i obrazovni sistem.

Ja lično ću se složiti da su ovi razlozi dovoljno dobri za odlazak, ali smatram da pakovanjem kofera i okretanjem leđa ne rešvamo problem. Ovo nije problem pojedinca, ovo je problem svih nas. Lako je uzeti kartu u jednom smeru i ostaviti sve ono sto ti pripada, ono sto je tvoje, ono sto su ti preci ostavili, ono za šta su se oni borili i trudili da sagrade, da li vredi ostaviti sve to zarad nekog na izgled boljeg i konfornijeg života. Zar ne mislite da je to malo sebično?

Vaspitanje i neka osnovna kultura su nam se svele na sebičluk i pohlepu, strah i nemoć da nesto bolje uradimo. Da li je „preko“ zaista bolje, da li cemo imati toliku slobodu kao u svojoj zemlji? Mnogi se ovo ni ne pitaju, kao čilj i razlog odlaženja im je uglavnom materijalna dobit, a sve ono sto sam vam navela kao razlog kojim se opravdavaju je ta loša situacija u drzavi.

Istina, od toga se živi, zbog toga opstajemo, ali zaboravljate na duhovnost i sve ono na čemu se ranijih godina zasnivao život jednog pojedinca, zaboravljate da novac nije mogao da vam kupi čast i „cist obraz“. Da li je moguće da svoju decu tome niste naučili?

Prvi korak rešavanja ovog problema bi bio da svako od nas krene od samog sebe, i da probamo da korigujemo, pa čak i da promenimo razmišljanja koja su nam silom nametnuta. I vi i ja smo svesni tog uticaja javnosti, medija, raznih javnih ličnosti koji svojim razmišljanjim, neretko i pogrešnim, uticu na odluke i želje svih mladih ljudi.

Zato smo tu gde jesmo, zato ne mozemo da kazemo ne, a ne mozemo ni da odobrimo i podržimo da još jedan mlad čovek napusti ovu zemlju. Mnogo je onih koji su otišli, kad kažem mnogo, razna istraživanja su rađenja i verujte da su brojke zapanjujuće, Srbiju je, prema zvaničnim podacima napustilo 150 000 mladih osoba u periodu izmedju 2002. i 2011. dok stručnjaci koji proučavaju migracije s pravom strahuju da je broj mladih koji odlazi zapravo mnogo veći.

Ovako nagli porast odlazaka moze trajno da poremeti broj i starosnu strukturu našeg stanovništva, koje u ovom momentu spada u osam najstarijih naroda na Evropskom kontinentu. Ovo je samo delić problema koji sam vam pretstavila, da li će te i posle ovoga želeti da odete, a roditelji da li će te podržati odluku vaše dece da odu i ništa ne urade po pitanju bolje budućnosti u svojoj zemlji?

Razmislite, baš onako kao sto sam ja, ovo je naša drzava, imamo moć da je promenimo na bolje, zapamtite to. Srbija je nas dom.

Izvor: Dnevna Gazeta
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite