PORUČUJU ZAVRŠIĆEŠ U ZATVORU: Demonstranti nosili lutku Vučića u robijaškoj odeći! (VIDEO)

PORUČUJU ZAVRŠIĆEŠ U ZATVORU: Demonstranti nosili lutku Vučića u robijaškoj odeći! (VIDEO)

Još jedna protestna šetnja „1 od 5 miliona“ krenula je večeras centralnim gradskim ulicama u Beogradu. Skup je, kao i svake subote, počeo okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

– Verujte nam da nam je jedina želja da ovaj sistem promenimo. Ne nasedajte na spinove i ljude koji kažu ovako ili onako, želja nam je samo jedna, verujte – rekao je Trifunovć i nastavio:

– 105 profesora nam je dalo podršku, biće nas sve više, ovaj građanski protest će postati lavina koju niko neće moći da zaustavi, šeta sve više gradova, Srbija se budi.

Trifunović je pročitao i, kako je naveo pismo opoziciji.

– Razlikujemo se od njih civilizacijski, nemamo vođu, ne sledimo nikoga. 30 godina nas nazivaju izdajnicima i plaćenicima, ovo mora biti poslednji put, u suprotnom ova država neće postojati. Ovde smo zbog nas, ne zvog levice, ne zbog desnice. Sa ovog mesta, pozivam političare koji šetaju sa nama da poslušaju svoj narod – rekao je on i dodao:

„Zaslužite naše poverenje“

– Hoćemo plan, da nam se predstavi jasan plan države kome će se političari prilagoditi. Potrudite se da zaslužite naše poverenje.

Glumac Nikola Kojo naveo je da je poslednji cilj protesta da istraju u svemu ovome, do, kako je rekao „blokada, do kordona, do neplaćanja svega, do potpune građanske neposlušnosti“.

– Cilj je da ubedimo političke partije da napuste institucije – dodao je Kojo.

Beograd: Osmi protest ‘Stop krvavim košuljama’ pod sloganom ‘1 od 5 miliona’.Najavljeni govornici su glumci Nikola Kojo i Branislav Trifunović.

Gepostet von Radio Slobodna Evropa – Balkanski Servis am Samstag, 19. Januar 2019

Obojica su okupljenima poručili da ne gađaju RTS jajima.

– Ako ste poneli nešto da bacate, nemojte, to je sve naše – rekao je Trifunović.

Okupljeni su nakon govora krenuli u šetnju, a na čelu kolone večeras su članovi udruženja roditelja veruju da su im bebe ukradene u porodilištima.

FOTO: RAS SRBIJA
Podsetimo, građanski protesti počeli su 8. decembra, nekoliko dana nakon što je u Kruševcu napadnut lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Lista zahteva

Organizatori protesta do sada su izneli nekoliko zahteva upućenih na adresu aktuelnih vlasti, među kojima su veća vidljivost protesta na RTS, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama, a među zahtevima su i pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Pre dve, tri subote, pridodat je i novi zahtev koji se odnosi na tri ostavke, odnosno smene, najpre ministra policije Nebojše Stefanovića, zatim direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

Organizatori su takođe preko društvene mreže Fejsbuk napisali i otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da predstavi plan za Kosovo i Metohiju, „ukoliko ga ima“.

Šetnja za Olivera

Učesnici ovog protesta obeležili su 16. januara i godišnjicu smrti Olivera Ivanovića šetnjom od platoa Filozofskog fakulteta do Hrama Svetog Save. Oni su u tišini prošetali centrom grada, noseći sveće.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite