Izdvojeno 2 miliona evra za zapošljavanje Roma u Kragujevcu

Izdvojeno 2 miliona evra za zapošljavanje Roma u Kragujevcu

U okviru Programa podrške inkluziji Roma poboljšanju životnog standarda lokalnih zajednica za inkluziju Roma, u Kragujevcu je organizovana četvrta regionalna prezentacija povodom poziva za podnošenje predloga projekata – Grant šemu. Projekat sprovodi grad Kragujevac u saradnji sa EU, a troškove projekta će snositi i budžet lokalne samouprave. 

Ciljna grupa su naši pripadnici romske populacije, rekla je Sonja Cvetićanin kooridnatorka Grant šeme u SKGO, a glavni korisnici su jedinice lokalne samouprave – gradovi i opštine uz obavezno partnerstvo sa političkim nevladinim organizacijama. Rok za kandidovanje ideja odnosno projekata je 18. februar.

Ukupan iznos sredstava dostupan u okviru Grant šeme je dva miliona evra, od čega je 1,4 miliona opredeljeno za inicijative za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva, a 600 000 evra za borbu protiv diskriminacije. Iznos koji može biti dodeljen korisnicima jednog granta je čak 60. 000 evra, uz minimum dodatnih 10 posto obaveznog sufinansiranja od strane jedinica lokalne samouprave. Rok za realizaciju projekta je dve godine.

Grad Kragujevac je prema rečima prof. dr Nedeljka Manojlovića člana Gradskog veća za obrazovanje veoma zainteresovan za navedene projekte i već se uveliko priprema da aplicira. Lokalna samouprava u saradnji sa osam aktivnih romskih NVO u gradu, pokušava da reši što više probleme Romima. U protekle tri godine, podsetio je Manojlović, dosta je urađeno na poboljšanju životnog standarda Roma.

Pre svega Kragujevac je potpisnik Deklaracije za unapređenje položaja Roma, a krajem godine usvojen je i novi trogodišnji Lokalni akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma. U okviru LAP – a, formiran je i Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma koji se direktno na terenu upoznaje sa načinom života romske zajednice i dostavlja informacije lokalnoj samoupravi i nevladinom sektoru, kako bi se pronašli modeli za njihovo prevazilaženje.

Izvor: iKragujevac/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite