ENGLEZI O PLANU VUČIĆA: Nećete dobiti ništa na Kosovu, možete samo da ga priznate!

ENGLEZI O PLANU VUČIĆA: Nećete dobiti ništa na Kosovu, možete samo da ga priznate!

London ne želi ni da razgovara o temi podele Kosova, za njih je pitanje takozvane Republike Kosovo odavno rešeno.

Foto: Pixabay

Prema saznanjima iz diplomatskih izvora Velika Britanija je još uvek jedina sila koja čvrsto stoji na stavu da nema nikakvog razgovora o razgraničenju na Kosovu i da je nezavisnost južne srpske pokrajine već gotova stvar.

Naime, iz Amerike, konkretno sa strane predsednika SAD Donalda Trampa sve češće stižu glasovi da je i podela KiM tema na stolu.

Jedna od najtvrđih zemalja po ovom pitanju bila je Nemačka, međutim i tu se stvari menjaju a kao dokaz tome je i izjava portparola parlamentarne grupe CDU/CSU Florijana Hana za DV.

„Ako se Kosovo i Srbija slože da je rešenje u promeni granica, međunarodna zajednica bi to morala da prihvati, rekao je Han i dodao:

„S promenom granica se mora delovati vrlo pažljivo, ali lično mislim da, kada se dve suverene države slože da promene zajedničku granicu između sebe i kada su u stanju da snose odgovornost za to, međunarodna zajednica bi to trebalo da prihvati“, prokomentarisao je Han ideju o kojoj bi moglo da se pregovara u nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Nemačka želi da se sporazum dve strane dopuni „uzajamnim priznavanjem suvereniteta“, dodao je Han.

Međutim London i dalje ostaje pri svom stavu.

Pročitajte još:

BRNABIĆ BRANI ZLOČINCA TONI BLERA: On je dobar čovek, besplatno je pomagao Srbiji! (VIDEO)
AUTOŠOVINIZAM KALINIĆA: Kosovo nije Srbija, Srbi i dalje živite u Otomanskom carstvu!
PONOVO GORE SPRSKE KUĆE: Migranti spalili imovinu porodici kod Subotice!

Kako se saznaje London je doneo odluku o snažnijoj podršci nezavisnom Kosovu.

– Nakon što je u Ujedinjenim nacijama jasno rekao da želi da se rasprava o Kosovu zauvek skine sa dnevnog reda SB UN, jer je to „gotova stvar“ London je naredio svojim diplomatama da agituju u svim institucijama za ubrzan prijem Kosova u njih. Tako je predstavnik Velike Britanije na poslednjem sastanku zemalja Kvinte stopirao donošenje oštrog zaključka kojim bi se Priština osudila za uvođenje anticivilizacijskih taksi – otkriva sagovornik.

Prema njegovim rečima London zahteva samo jedno, a to je priznanje Kosova i stolica u UN za Prištinu.

Ambasada Velike Britanije u Prištini ranije je saopštila da su pozivi na korekciju nacionalnih granica između Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući.

„Normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna je za bezbednost, stabilnost i prosperitet obe zemlje, ali i šireg regiona. Britanska Vlada veruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica. Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući. Velika Britanija će nastaviti da podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, sa ciljem sveobuhvatnog i održivog rešenja u korist obe zemlje“, pisalo je u tom saopštenju.

Izvor: Espreso

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite