AMERIKA OBJASNILA VUČIĆEVE PREGOVORE: Cilj dijaloga je priznanje Kosova, a ne razgraničenje!

AMERIKA OBJASNILA VUČIĆEVE PREGOVORE: Cilj dijaloga je priznanje Kosova, a ne razgraničenje!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da „u pregovorima Srbije i Kosova reč nije o tome da li će da se promene granice ili neće, nego je reč o priznanju“

Foto: Pixabay

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da „u pregovorima Srbije i Kosova reč nije o tome da li će da se promene granice ili neće, nego je reč o priznanju“, naglasivši i da „Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse, jer su one prepreka za napredak u pregovorima“.

Palmer je na juče održanom panelu posvećenom jugoistočnoj Evropi na Delfi ekonomskom forumu, izneo tvrdnju da „Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, a da isto to učini i Kosovo“, preneo je „Danas“.

Navodi se da je Palmer, odgovarajući na pitanje moderatora panela Jovana Kovačića o tome šta je zaista pozicija SAD o pregovorima Prištine i Beograda, najpre konstatovao da „postoji pogrešno razumevanje američke pozicije“.

„SAD žele da pomognu ono što sami akteri žele da urade. Prespanski sporazum je uspeo zato što su to želeli lideri obe strane. Mi želimo da se to ponovi u pregovorima Beograda i Prištine i da dogovor prihvate i Beograd i Priština. Nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova“, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Navodi se da je Palmer izričito poručio da „Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse jer su one prepreka za napredak u pregovorima“ i podsetio da „SAD godinama podržavaju Kosovo i da je sada potrebno da Kosovo odgovori kao partner“.

On je ocenio da „SAD žele da promene kontekst u kome se donosi odluka“ i zato „žele da se takse bezuslovno ukinu“.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite