BRNABIĆ POPILA ŠAMAR OD UNICEF-a: Njeni podaci su lažni, 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu!

BRNABIĆ POPILA ŠAMAR OD UNICEF-a: Njeni podaci su lažni, 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu!

Predstavnici UNICEF-a u Srbiji demantovali su podatke predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić da je u Srbiji apsolutno siromaštvo praktično iskorenjeno. Prema statistikama UNICEF-a sirmaštvo ne samo da nije iskorenjeno već 115.000 dece živi bez elementarnih potrebština.

Zatvaranje 26. Kopaonik Biznis Foruma obeležila je plenarna sednica “Oblikovanje budućnosti životne sredine u uslovima klimatskih promena i manjka ljudskih resursa“. Na panelu su govorili su Vesna Savić Đukić u ime UNICEF-a u Srbiji i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

“Ove godine se obeležava tridesetogodišnjica usvajanja Konvencije o pravima deteta. Tri decenije kasnije, dečija prava se nisu promenila. Ali globalne promene, kao što su razvoj digitalnih tehnologija, promene u životnoj sredini, dugogodišnji konflikti i masovne migracije, iz korena menjaju detinjstvo. Zato moramo da gledamo unapred u budućnost detinjstva, da se ponovo obavežemo na hitno i konkretno delovanje kako bismo zaštitili i unapredili prava svakog deteta, za sadasnje i za buduće generacije”, apelovala je Vesna Savić Đukić i istakla:

“U Srbiji se suočavamo sa negativnim demografskim trendom, a neiskorišćeni izvor talenta – deca i mladi – su ključni resurs na koji koji treba da se usredsrede i ulažu vladine institucije, biznis sektor, nevladine i organizacije civilnog drustva”.

Najugroženija deca iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih porodica su posebno podložna negativnom uticaju klimatskih promena, iako su ona u najmanjoj meri doprinela njihovoj pojavi.

“Srbija ostvaruje napredak u postizanju ciljeva definisanih u Sendaj okviru. Napraviljeni su značajni koraci u izgradnji I jačanju institucionalnih kapaciteta i pravnog okvira da se smanje rizici. UNICEF pruža podršku Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi se smanjenje rizika od nepogoda uvelo u školski program. Podržao je integraciju sadržaja koji se odnose na smanjenje rizika od nepogoda i u saradnji sa Savezom učitelja Srbije i doprineo obuci 496 nastavnika iz 224 škole iz 56 opština, obuhvatajući 60.000 dece. Vodič za nastavnike sa materijalima za decu je razvijen u saradnji sa stručnjacima Instituta za geografiju i dostupan je svim školama u Srbiji. Kontinuirano radimo i na na mobilisanju privatnog sektora za unapređenje praksi u zaštiti životne sredine kako bi se poboljšao položaj dece koja se nalaze na udaru klimatskih promena i ekološkog razaranja”, poručila je Vesna Savić Đukić.

Pročitajte još:

OVAKO PUTIN REŠAVA BELU KUGU: Porodicama sa troje dece daje 14.000 evra! (VIDEO)
ČISTA MRŽNJA: Oskrnavljeni spomenici Patrijarha Pavla i Nikole Tesle! (FOTO)

Po podacima UNICEF-a, u Srbiji je u prethodnom periodu napravljen značajan napredak u ostvarenju odredbi Konvencije o pravima deteta. Danas dete u Srbiji:

Ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života;
Ima odlične šanse da pohađa osnovnu školu (skoro 100%);
Ima relativno dobar pristup uslugama;
Verovatno će nastaviti obrazovanje (89%);
Koristiće internet i digitalne tehnologije.

Međutim, nemaju sva deca i adolescenti u Srbiji jednake šanse u životu:

Deca su nesrazmerno zastupljena u siromašnoj populaciji – 9,5%, ili čak 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih 30,2% u riziku da padne ispod linije siromaštva;
Samo polovina dece pohađa predškolsko obrazovanje, a kada su u pitanju najsiromašnije deca taj procenat je samo 9%, odnosno 6% kada su u pitanju deca iz romskih naselja;
Iako se stavovi prema deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom polako menjaju, Srbija je i dalje zemlja u kojoj su ova, a posebno deca sa kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena; Gotovo 60% devojčica iz romskih naselja se uda pre 18-te godine života;
Samo jedna petina (21%) romske dece pohađa srednju školu;
32% mladih možda neće moći da se zaposli.

Tvrdnje Ane Branbić da je apsolutno siromaštvo iskorenjeno možete pogledati klikom OVDE.

Izvor: Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite