NAPETO U BEOGRADU: Demonstranti opkolili zgradu RTS! (VIDEO)

NAPETO U BEOGRADU: Demonstranti opkolili zgradu RTS! (VIDEO)

Okupljanje građana na četrnaestom protestu „1 od 5 miliona“ u Beogradu počelo je, kao i svake subote, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen. Učesnici protesta „naoružani“ su standardnom „opremom“ – pištaljkama i trubama – a tu je i kamion sa ozvučenjem, sa kojeg će se govoriti večerašnji govornici.

Okupljanje građana na četrnaestom protestu „1 od 5 miliona“ u Beogradu počelo je, kao i svake subote, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen. Učesnici protesta „naoružani“ su standardnom „opremom“ – pištaljkama i trubama – a tu je i kamion sa ozvučenjem, sa kojeg će se govoriti večerašnji govornici.

Planirano je da će se okupljenima obratiti glumac Branislav Lečić, radnica „Kolubare“ iz Lazarevca Vesna Lakićević i publicista Vladimir Dimitrijević.

Među okupljenima su i Rada Trajković, Siniša Kovačević, Nikola Jovanović, Dušan Petrović…

Prvi je govorio Vladimir Dimitrijević, koji se podsetio da je „danas opet 9. mart“:

– Jeza me prođe kada pomislim da danas tražim ono što sam tražio devedesetih kao student. I tada je jedan od zahteva Miloševiću bio objektivno izveštavanje RTS-a. Godinama smo doživljavali razočaranja od onih koji su nas predstavljali. Ovi protesti zato moraju opstati u zemlji u kojoj je sve postalo pravno nasilje.

Posle govora na platou, krenula je šetnja ka Terazijama, Ulicom kralja Milana do „Londona“. Odatle će se kolona uputiti ulicama Kneza Miloša i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije.

Najavljena je blokada zgrade RTS-a na sat vremena kao „Blokada upozorenja“ pod parolom „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“.

Kolona je stigla do „Terazijske česme“, odakle je glumac Branislav Lečić, kao tokom Plišane revolucije održao govor.

– U Srbiji je probuđena građanska svest, a bez nje nema slobode – rekao je on, i dodao da „nam neće Rusija, SAD, ili Brisel doneti slobodu, već mi sami“.

Lečić je rekao da već 28 godina govori po trgovima i poručuje da bez slobode nema života.

– Ovo ovde je narodni parlament, skupština. Svaka institucija mora da skrene pažnju na svoj narod, a narod je sad na ulicama. Svaki medij mora da upozna javnost sa tim. Tada sam na ovoj česmi upoznao Đinđića. Rekao sam da moraju proći 40 dana i 40 noći jer se toliko dugo budi satana. Nismo sačekali. Morali smo da trpimo još dugo da se desi 5. oktobar. A sada kažu da je taj 5.okotbar bio izdaja države. Ma nemoj? Taj 5. oktobar je kao i ovaj dan danas – poručio je on.

On je rekao da vlast deli narod, da uteruje strah…

– E, pa neće moći. Zato idemo zajedno u šetnju, budite solidarni sa svima, pa i onima koji su zavedeni i ne veruju u ono što radite, jer je sve to nas narod. Pozivam sve građane da se usprave, da napune svoje srce eneregijom i da nikada ne priznaju da su uplaseni jer ne smeju biti. Pobedimo – poručio je i nastavio:

– Nemojte da vas lažu da su ovo protesti za smenu vlasti, ovi protesti su afirmisanje našeg prava da ne damo da niko više ovako vodi vlast, da imamo pravo na fer i poštene izbore. Ovo je zato evolucija. Istrajte i nemojte da se delite ni po kojoj osnovi. Sad nema podele i biranja, sem da padne ovaj režim i ova vlast – rekao je on.

Pročitajte još:

SRBIJA UVODI TREĆI POL: Ukidaju se mama i tata, bićete roditelj 1 ili roditelj 2!
TRAMPOV IZASLANIK PORUČIO HARADINAJU I TAČIJU: Platićete za neuspeh dijaloga!
RASULO U EU: Orbanovi poslanici napuštaju svoju grupu u Evropskom parlamentu

Kako je dodao, 12. marta biće obeleženo 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

– Zato moramo na ulicu da kažemo: „Zorane, tvoje ideje su jos uvek žive, borimo se mi za njih“ – zaključio je Lečić i pozvao okupljene da blokiraju zgradu RTS.

1 od 5 miliona upravo sad, ulica aberdareva ulaz u RTS!1 od 5 miliona I ja sam #1od5miliona Pavlović Stefan Anasonovic Jelena

Gepostet von Borislav Stanojević am Samstag, 9. März 2019

Učesnicima protesta organizatori su podelili pozivnice za okupljanje u utorak, 12. marta, na 16. godišnjicu ubistva Zorana Đinđića.

Kolona je stigla do zgrade RTS-a, koju su obleplili plakatima.

Izvor: Blic.rs, Danas, Vestionline

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite