SKORO DA MU JE OPROŠTENO: Miškoviću za utaju 320 miliona, kazna samo 2 godine i 6 meseci!

SKORO DA MU JE OPROŠTENO: Miškoviću za utaju 320 miliona, kazna samo 2 godine i 6 meseci!

Izrečena prvostepena presuda za utaju 320 miliona dinara poreza. Godinu dana kućnog zatvora dobio i sin vlasnika „Delte“. Krivim oglašen i Milo Đurašković. 

Većinom glasova tročlanog krivičnog veća Specijalnog suda u Beogradu, u petak je prvostepenom presudom na dve godine i šest meseci zatvora osuđen Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“. Kako je utvrđeno tokom postupka, on je pomagao svom sinu Marku Miškoviću da utaji porez od 320 miliona dinara. Pored toga, izrečena mu je i novčana kazna od osam miliona dinara.

Na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor i novčanu kaznu od osam miliona dinara osuđen je Marko Mišković. U vezi sa spornim porezom postupak se vodio i protiv Živojina Petrovića i Jadranke Bardić. Petrović je osuđen na osam meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od pola miliona dinara, a Bardićeva na šest meseci kućnog zatvora i 250.000 dinara.

Paralelno sa ovim procesom, vodio se i postupak zbog zloupotreba kojima je oštećena kruševačka Fabrika maziva, gde je prvooptuženi Milo Đurašković, vlasnik „Nibens korporacije“. On je zbog zloupotrebe položaja i utaje poreza osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine i tri meseca zatvora, i novčanu od šest miliona dinara. Risti Ristiću izrečena je kazna od tri godine zatvora, a po godinu dana manje dobili su Dejan Jeftić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Bora Jelić. Srđan Filipović osuđen je na 18 meseci zatvora.

Izricanju druge po redu presude, pošto je prethodnu ukinuo Apelacioni sud, prisustvovali su svi optuženi, osim Miroslava Miškovića. Njegov sin Marko u sud je stigao na motoru.

Predsednik Veća, sudija Maja Ilić, više od sat i po čitala je izreku prvostepene odluke, napisanu na 30 strana, nakon koje je saopštila kazne. U odnosu na prethodnu, ukinutu presudu, nove kazne su manje, pa je tako Miškoviću prepolovljena. Obrazloženo je da je Veće imalo u vidu olakšavajuće okolnosti, a to su ranija neosuđivanost kao i protok vremena od kad je delo izvršeno.

Miškoviću, kao i ostalim okrivljenima, u kazne je uračunato vreme provedeno u pritvoru. Prvi čovek „Delte“ tamo je proveo šest meseci, nakon kojih je pušten jer je prethodno uplatio jemstvo od 12 miliona evra. Marko je u pritvoru bio četiri meseca, nakon čega mu je određen kućni pritvor, koji je opozvan šest meseci kasnije, kada je položio jemstvo od 3,3 miliona evra. Đurašković je, što u pritvoru Centralnog zatvora što u kućnom pritvoru, proveo godinu i po. Svoj trojici je kao mera obezbeđenja prisustva zabranjeno napuštanje zemlje i uzeti su im pasoši. Ovom presudom, ukinuta je ova mera, pa će im biti vraćene putne isprave.

Do poreske utaje, za koju su osuđeni Miškovići, došlo je prilikom prebacivanja akcija „Preduzeća za puteve Niš“ sa strane kompanije „Mera invest“ na istoimenu domaću firmu, koju, prema tvrdnjama Tužilaštva, kontroliše Marko Mišković. Sudija je istakla da je Tužilaštvo za organizovani kriminal dokazalo da je Marko utajio porez, a da su mu u tome pomogli otac, kao i Petrović i Bardić.

– Sud je u ovom delu postupka izveo niz novih dokaza, a saslušao je i nove svedoke, Ivana Simiča i Boška Lučića – kazala je sudija Ilić. – Očekivala sam mnogo više od tih dokaza, ali sam tokom ispitivanja naišla na neku vrstu ograničavanja kod njih, jer su stalno isticali da iznose lični stav, koji odvajaju od profesionalnog.

Poreski inspektor, Boško Lučić je prilikom svedočenja rekao da 2010. godine, kada je vršio kontrolu poslovanja „Mere“, nije pronašao nikakve nepravilnosti. Bivši direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič, svojevremeno je kazao da zakon koji je važio 2008. godine, kada je prema navodima Tužilaštva počinjeno krivično delo, nije predviđao porez za prenos akcija bez naknade:

– U ovom slučaju nije bilo prodaje, prihoda ni isplate. Po tadašnjem zakonu uslov da bude poreske obaveze je da je bilo prihoda koje je društvo dobilo prodajom ili prenosom.

Sudija Maja Ilić naglasila je da su kao veće postupali savesno i nepristrasno.

– Izveden je veliki broj dokaza, neki od njih su i po nekoliko puta izvođeni – istakla je sudija. – Svi oni bili su predmet analize suda. U ponovljenom postupku su izvedeni i neki novi dokazi, poput dopunskog ekonomsko-finansijskog veštačenja. Ti dokazi su ishodovali nešto povoljniju odluku po okrivljene u odnosu na prethodnu presudu.

BRANILAC Miroslava Miškovića, advokat Zdenko Tomanović (na slici) izjavio je nakon izricanja presude da ona predstavlja „nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji“ i najavio da će na istu uložiti žalbu Apelacionom sudu.

– Nažalost, kao što smo predvideli, „specijalne sudije“, određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon – rekao je Tomanović. – Apelacioni sud je ukinuo raniju presudu i objasnio veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza. Deo veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Iskoristili su zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića.

Odlukom suda, firma „Mera invest“ Marka Miškovića dužna je da na ime neplaćenog poreza na račun budžeta Srbije uplati 320.272.803. dinara. Sa druge strane, Milo Đurašković treba da na ime svog neplaćenog poreza, takođe na račun budžeta, uplati 142.816.328 dinara. Pored toga, na ime štete koja je naneta preduzeću FAM treba da plati 2,8 milijardi dinara.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite