FakeNews.rs uhvaćen u prevarama! Sajt protiv lažnih vesti u Srbiji, izmisljao vesti! (FOTO)

FakeNews.rs uhvaćen u prevarama! Sajt protiv lažnih vesti u Srbiji, izmisljao vesti! (FOTO)

Pojava lažnih vesti na društvenim mrežama nije ništa novo, ipak fenomen izmišljanja lažne vesti kako bi se ona kasnije osporila do sada nismo videli, a upravo je to uradio sajt Fakenews.rs  očigledno manipulišući svojim čitaocima. Naš sajt Dnevna Gazeta postao je meta navedenog portala, tako što su objavili lažne informacije o našoj vesti, koje ćemo u sledećem tekstu razotrkiti i debunkirati. 

Lažna vest na sajtu Fake News

Sajt koji se navodno bori protiv lažnih vesti Fakenews.rs izmislio je vest, pa je zatim osporio. Naime radi se o događaju iz Švedske u kome je  muškarac napao devojku i razbio joj flaši o glavu. Zbog incidenta na društvenim mrežama u Švedskoj počelo je masovno deljenja statusa protiv migrantskog nasilja što je prenela i Dnevna Gazeta pa moramo da se oglasimo povodom slučaja i manipulacija koje u vidu lažni vesti plasira navedeni sajt FakeNews. 

Kako je FakeNews napisao u svom kritičkom tekstu proglasivši članak za lažnu vest, kažu da „policija nije potvrdila da se radi o migrantu“, ipak to isto stoji i u tekstu Dnevne Gazeta prenetom sa sajta Dejli Mejl, pa FakeNews.rs time ništa novo ne otkriva uprkos pokušaju da sebe prikažu kao „istražitelji“ zarad sticanja pažnje čitalaca. Naša vest govori o reakciji Šveđana na događaj koji optužuju policiju za zataškavanje migrantskog napada, zajedno sa fotografijama statusa koji su masovno deljeni.

Dakle sama vest se odnosi na dešavanja na društvenim mrežama i reakciji Šveđana na napad, statusi koje smo postavili imali su na hiljade lajkova i deljenja i raširili su se velikom brzinom. Nažalost zbog cenzure društvenih mreža ti satusi koje smo postavili, su sada uklonjeni kao što se može videti na slikama u ovom članku.

Dodatno ćemo vas informisati da je Švedska od skoro zakonom zabranila objavljivanje etničke pripadnosti počininioca krivičnog dela, što kritičari odluk karakterišu kao pokušaj prikrivanja problema koje je donela masovna migracija. Nezavisno istraživanje novinara lista Ekspresen pokazalo je da migranti u Švedskoj počinili 98% grupnih silovanja! Istraživanje možete videti klikom OVDE.

Sve ovo dovelo je do burne reakcije na društvenim mrežama, a napadač u Švedskoj koga je devojka opisala da ima izrazito tamnu kosu i dalje nije uhvaćen.

Odlomak iz vesti sa Dnevna Gazeta, sa statusum koji je Fejsbuk kasnije cenzurisao.

 

Tekst o napadu je veoma precizan, kao i naslov ŠVEĐANI BESNI NA MIGRANTE: Žena seksualno zlostavljana u klubu, pa isečena flašom! Dakle vest je o tome da su Šveđani besni na migrante i pravila kojima se skriva etnička pripadnost napadača, kao i o reakciji pripadnika većinske zajednice na događaj. Pa postavljamo pitanje „profesionalnim novinarima“ i „borcima protiv lažnih vesti“ iz FakeNews-a, šta je u celoj vesti netačno? Naravno ukoliko imaju hrabrosti da nam odgovore.

Molimo redakciju FakeNews da ne pokušava da jeftine načine skrene pažnju na sebe i dobije po neki klik na društvenim mrežama, plasirajući manipulativne i lažne vesti. Sama činjenica da ste iznad nečega okačili natpis „Lažna vest“ ili „FakeNews“ ne znači da je to što ste rekli tačno i ne daje vam autoritet.

Što se tiče tajminga vesti koji kritikujete naša vest je objavljena u trenutku kada se na društvenim mrežama u Švedskoj digla prašina, a ne datuma kada se događaj desio, a imajući u vidu da i vi redovno kasnite danima, nedeljama, nekada i godinama sa vašim snezacionalističkim materijalom, nije primereno da govorite o vremenu koje je prošlo od događaja do trenutka kada je vest objavljena, naročit zato što se pročitali da se vest odnosi na ono što se dešava na društvenim mrežama što je u tom trenutku bila sveža informacija.

Možemo vam dati i jedan prijateljski savet pošto su vam očigledno potrebni saveti, nemojte se baviti „lažnim vestima“ selektivno i na osnovu političkih gledišta koje imate kao pojedinci. Naš portal Dnevna Gazeta se aktivno bavi borbom protiv lažnih vesti i uvek ćemo ih opsoravati.

Navešćemo vam nekoliko primera lažnih vesti koje je Dnevna Gazeta razotrkila, a koji su vama izgleda „promakli“ i niste ih kritikovali iako se radilo o nepuzdanim informacijama i lažnim vestima, koje su kao udarne vesti prenosili brojni mediji u Srbiji:

Na primer nedavna vest o zlostavljanju žena za prvu bračnu noć, vest staru nekoliko godina koje se prezentuje kao da se desila u našoj zemlji, iako je preuzeta iz SAD u našim medijima to nije naglašeno pa se stiče utisak da je događaj iz Srbij i pored toga nema izvor, nema ime aktera događaja, a bila je veoma čitana u našoj zemlji.

Srpski mediji preneli vest o silovanju nevine žene, na prvu bračnu noć! Nema izvora ili imena, vest iz Amerike!

Pored toga za vas imamo i vest o tome da je Ana Brnabić dobila sina, iako ona nema apsolutno nikakva veze sa navedenim detetom niti biološki niti mu pravno gledano može biti roditelj. Kako to da je promaklo Raskrikavanju ili FakeNews tragaču?

LAŽNE VESTI: Ana Brnabić je danas dobila sina, koji uopšte nije njen sin!

Pitamo se kako vama koji se bavite isključivo traganjem za lažnim vestima „promiču“ neke priče, kako to da ih ne ispratite ili neko u vašoj redakciji naređuje šta je politički podoban materijal, a šta nepodoban. Da li je moguće da se bavite incidentima u kafićima u Švedskoj, a da vam promiču lažne vesti o terorističkim napadima?

LAŽNA VEST: Napadač na Floridi nije bio rasista, policija opovrgla medije!

Svako ko je malo duže pratio vaš sajt razume da ste očajni za lažnim vestima, da ih jednostavno nema onoliko koliko bi vi želeli da ih ima i to vam pravi problem. Pa ste u prošlosti bili skloni tome da se raspravljate sa fotografijama na Fejsbuku i memama starim i po 5 godina, koje naknadno ožive na vašem sajtu i postaju aktuelne kada nemata šta da okačite. Tako da ćemo vas prisetiti o jednom slučaju iz vaše prošlosti klikom OVDE

Pošto u vašem tekstu u kome napadate našu vest objavljujete „istraživanje“ političke nevladine organizacija Teyit iz Turske, da se u konotaciji sa migrantima najčešće stavljaju pojmovi kao što su nasilje, državna pomoć i terorizam možda bi trebali da istražite ko je u Evropi počinio najviše terorističkih napada? Drage dame i gospodo uključite malo mozak, to su vesti koje se najčešće pojavljuju u vezu migranata, pa će logino biti najviše takvih vesti i među lažnim vestima kao što ih je i u onim pouzdanim, za to vam nisu potrebna istraživanja.

Ukoliko želite da se ozbiljno bavite ovom tematikom, mogli bi da istražite učestale naslove i epidemiju nepouzdanih vesti o anonimnim migranti u Srbiji čije ime ne znamo, čiju sliku ne vidimo u članku, ali su svi pravnici, indžinjeri, arhitekte koji žele da doprinose Srbiji… Naravno vi tako objektivni se ne bavite time.

Hteli bi da naglasimo da nam je veoma drago da ste za godinu dana našeg rada uspeli da nađete samo jednu vest koju bi kritikovali, hteli ste da kažete da je lažna, ali nije. Jedna vest godišnje je daleko bolje od ostalih medija u Srbiji koji svakog meseca izbace po nekoliko nepouzdanih vesti.

Ironija je da se vi niste medij, već se samo bavite nadgledanjem i kritikom tuđeg rada, a ipak mi smo vama pronašli više grešaka nego vi nama.

Ukoliko vam je nešto u budućnosti nejasno uvek možete kontaktirati našu redakciju da vam pojasni stvari, nemojte se ponašati arogantno i nadmeno kao sveznalice i najveći autoritet u Srbiji po pitanju vesti.

Puno sreće u budućem radu, u nadi da ćete biti profesionalni i da ćete opstati u medijskom prostoru, uprkos maloj pubilici i lošem kvalitetu sadržaja.

Izvornu vest na Dnevnoj Gazeti možete pogledati klikom OVDE.

Dezinformacije na sajtu FakeNews.rs možete videti klikom OVDE.

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite