HAOS U HAGU: Nova presuda Karadžiću, Srbi upoređeni sa nacistima i Hitlerom! (VIDEO)

HAOS U HAGU: Nova presuda Karadžiću, Srbi upoređeni sa nacistima i Hitlerom! (VIDEO)

Kontroverzni haški sud je doneo novu presudu protiv Radovana Karadžića kojom mu je povećana kazna, a istovremeno ispred suda u Hagu razvijen je transparent u kome se Srbi porede sa nacistima. 

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina.. Prenos izricanja presude počeo je u 14 časova, ali je emitovan sa pola sata odlaganja.

Uz predsedavajućeg Žalbenog veća, danskog sudiju Jonsena, sastav tog veća činile su sudije – Vilijam Sekule iz Tanzanije, Hose Solasa iz Španije, Grasijela Santana iz Urugvaja i Ivo Rosa iz Portugala.

Karadžić je osuđen na doživotni zatvor.

Iz sudnice se čuo gromoglasan aplauz kao i zvižduci.

Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne. Veće je navelo da je 40 godina neadekvatna presuda. Posebno kada se ima u vidu s drugim presudama u Hagu. Veće smatra da je kazna od 40 godina neadekvatna, kada se njegova kazna poredi sa osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

Žalbeno veće je potvrdilo i oslobađanje za genocid 1992.

Žalbeno veće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade, stava je da tužioci nisu pokazali da je doneta greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992.

Veće nije uvereno da je tužilaštvo ponudilo dokaze da je genocidna namera dokazana na osnovu kontakata koje je Karadžić imao sa ljudima na terenu. Ostatak presude je potvrđen.

Govoreći o prvoj tački žalbe, da su ubistva i drugi nasilni zločini bili deo udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorije Republike Srpske, sudija Jonsen je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostepeno Veće pogrešilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine.

U Banjaluci nema nikakvih najavljenih okupljanja građana niti organizovanog gledanja izricanja presuda na video – bimu.

Govoreći o ubistvima nakon pada Srebrenice, Veće je utvrdilo da je znao za ubistva u julu 1995.

Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za napade na Sarajevo i Srebrenicu. Sudija Jonsen je naveo da je Karadžić bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

Sudija sada čita delove sažetka presude koji se odnosi na dešavanja u Srebrenici.

Zaključci prvostepene presude u vezi sa Srebrenicom se u principu tiču saznanja optuženog za dešavanja u Srebrenici.

Mora se naglasiti da je i tokom postupka i u žalbi a i u vezi sa predlaganjem novih dokaza, optuženi Karadžić najviše naglašavao svoj navod da nije imao saznanja za događaje u Srebrenici pre i tokom samih dešavanja, te da je saznao tek naknadno, javlja Birn.

Pročitajte još:
MERKELOVA ZALEPILA ŠAMAR VUČIĆU: Zaboravi Trampa, nema podele priznaćeš Kosovo!
VUČIĆ NI DA PISNE: Vojska Albanije ušla na Kosovo, raspoređena za manevre i vežbe!

Karadžić je imao zločinačku nameru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno vijeće.

Žalbeno veće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

Transparent kojim su porodice žrtava ispred suda u Hagu uporedile Karadžića i Hitlera je ipak uklonjen nakon što su svi ušli u sudnicu.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Hagu je počelo. Građani će ipak tek za 30 minuta moći da prate prenos iz sudnice.

Karadžić je obučen u crno odelo sa belom košuljom. Upravo je rekao „dobar dan svima“, javlja BIRN.

Sudija Jonsen neće čitati čitavu presudu.

U uvodnom delu, on je naveo koje je funkcije Karadžić imao tokom rata, i dao presek postupka do sada, kada je doneta prvostepena presuda. Karadžić deluje mirno dok sluša sudiju.

Poslanici opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju (SzS) su u parlamentu oprečeno govorili o presudi Karadžiću.

Poslanik Dveri Dragan Vesović rekao je novinarima u skupštinskom holu da taj pokret nikada ne bi pristao da izručuje Srbe „lažnom Haškom tribunalu“.

– Ako treba da se sprovode procesi, mi imamo institucije u zemlji – dodao je Vesović odgovarajući na pitanja novinara.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla da je Haški tribunal u svom radu pokazao „dvostruke aršine“.

– Ako imamo presude samo srpskim generalima, tu regionalnog pomirenja nema – rekla je ona.

Rašković Ivić je ocenila i da je Srpska napredna stranka „imala sreću“ da stupi na vlast kada je haško poglavlje završeno.

– Sećamo se kada je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) prelepio naziv Bulevara Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića – rekla je Rašković Ivić.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je samo da za razliku od kolega u SzS-u, po ovom pitanju ima suprotan stav.

– Sačekaćemo presudu pa ćemo videti – rekao je Ćirić.

Pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu dogodio se incident.

Kako javlja reporter RTRS-a, pred zgradu Haškog suda došao je muškarac sa srpskom zastavom.

Njega su, najvjerovatnije zbog zastave, prisutne pristalice bošnjačkih udruženja varbalno vrijeđale i uz povike prisilile da napusti taj prostor.

Bivši igrač Zvezde pružio je javno podršku prvom predsedniku Republike Srpske

Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je da će se „Srbi izboriti“, kakva god da bude konačna presuda bivšem predsedniku RS i vrhovnom civilnom komandantu Vojske RS Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini.

– Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podneti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu – rekao je Višković novinarima u Banjaluci, prenosi klix.ba.

On je rekao da je presuda Karadžiću već doneta, a samo će danas biti formalno saopštena.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju koji će danas izreći konačnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za ratne zločine, izbio je incident i policija je zatražila da se ukolni transparent na „Radovan Karadžić-genocid i Adolf Hitler-holokaust“.

Policajci su zatražili da se transparent ukloni s obrazloženjem da isticanje Hitlerovog imena nije primereno.

Natpis su postavili članovi Antidejton grupe iz BiH, a njihov predstavnik Mihad Aličković je rekao da su pokušali da podsete na razmere zločina i da nisu želeli da šalju neprimerene poruke, prenose Vijesti.ba.

– To su istorijske činjenice – rekao je Aličković, koji je upozoren da neće moći ući u sudnicu ukoliko ne ukloni transparent.

Advokat Toma Fila izjavio je, uoči izricanja pravosnažne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da nije optimista.

– Po prirodi nisam optimista. Postoji mogućnost da mu povećaju kaznu – rekao je Fila za TV Prvu govoreći o presudi koju će danas izreći Žalbeno veće Rezidualnog mehanizma u Hagu.

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, političar, psihijatar, pesnik, pa čak i „iscelitelj novog doba“, živeo je raznolik život pre nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred izricanje konačne presude.

Agencija navodi da Karadžić, kojeg predstavlja kao „bivšeg lidera bosanskih Srba“ i opisuje kao „čoveka s hiljadu lica“, danas čeka konačnu presudu nakon što je 2016. godine prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog učestvovanja u „međuetničkom ratu u BiH u kojem je poginulo 100.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona“.

AFP ističe da su o Karadžiću podeljena mišljenja, te da ga neprijatelji, međunarodna zajednica, kao i Hrvati i Bošnjaci u BiH, osporavaju i smatraju odgovornim za ratne zločine, dok je za mnoge Srbe „heroj koji je stao u obranu svog naroda tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine nakon raspada bivše Jugoslavije, i da je sličan herojima iz srpske epske poezije koji su mu bili inspiracija“.

Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da će Karadžiću biti potvrđena presuda od 40 godina zatvora. Ona je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla da bi potvrda presude praktično značila da bi Radovan Karadžić morao da ostane u zatvoru još 19 godina.

Dodaje da građane Srbije posebno interesuje da li će se promeniti odredba u presudi da nije bilo organizovanog zločinačkog poduhvata sa Beogradom.

– Ako se sad odjednom promeni presuda Suda i kaže da postoji zločinačko udruživanje sa Beogradom, to bi stvarno bio ozbiljan udarac na Srbiju. Pretpostavljam da bi to ohrabrilo one koji pokušavaju da nas opet odvuku na Međunarodni sud pravde ali ja u to zaista ne verujem – ocenjuje Smajlovićeva.Dodaje da je Džefri Najs sam izjavio da nikada nisu mogli da dokažu vezu sa Beogradom.

Rekla je da je Haški tribunal osnovan zbog Srbije i dodaje da sada to niko i ne osporava.

Uoči izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću pred sud u Hagu stigle su i majke iz Srebrenice, Podrinja, Kotor Varoši i drugih mesta, koje će pratiti izricanje presude.

Porodice žrtava pred sudom u Hagu drže transparente s porukom da očekuju ,te da Karadžić bude proglašen krivim i da veruju u pravdu.

Karadžić je zatražio da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Tribunal je 24. marta 2016. Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po prvostepenoj presudi, srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski su, u julu 1995, streljale „najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca“ iz Srebrenice s genocidnom namerom da ih unište kao etničku grupu.

Pored genocida, Karadžić (73) osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Raspravno veće je Karadžića oslobodilo krivice po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština, ocenjujući da tu optužbu tužilaštvo nije dokazalo.

Karadžić je u sudskom pritvoru u Ševeningenu od 30. jula 2008.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile 21. jula te godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mestu.

Apelacionim većem koje će izreći pravosnažnu presudu Karadžiću predsedava sudija Van Jonsen iz Danske. U veću su još sudije: Ivo Rosa iz Portugala, Grasijela Santana iz Urugvaja, Hose Solasa iz Španije i Vilijam Sekule iz Tanzanije.

Većem je predsedavao američki sudija Teodor Meron, ali se on povukao pošto je Karadžićeva odbrana tražila njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

(Telegraf.rs)

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite