PANIKA U HAGU: Sudije sumnjaju da će se Karadžić otrovati tokom izricanja presude, odložen prenos!

PANIKA U HAGU: Sudije sumnjaju da će se Karadžić otrovati tokom izricanja presude, odložen prenos!

Izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću biće danas, po naređenju sudija, prenošeno sa čak pola sata zakašnjenja. U Hagu sumnjaju da bi bivši predsednik RS mogao da pokuša samoubistvo.

(Foto: ICTY)

Haški sud je u velikoj panici uoči današnjeg izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću. U Hagu, naime, strahuju da bi bivši predsednik Republike Srpske mogao da pokuša samoubistvo, i to pred kamerama tokom prenosa izricanja presude.

Sud u Sheveningenu juče je saopštio da će čitanje presude Karadžiću, po naređenju sudija, biti prenošeno sa čak pola sata zakašnjenja! To će, kako je rečeno, biti urađeno iz “operativnih razloga”. Haške sudije su strogo zabranile direktan TV prenos iz zgrade tribunala, a pronela se informacija da je sekretarijat suda dobio dojavu da bi Karadžić mogao da pokuša samoubistvo slično onom koje je pre godinu i po dana počinio hrvatski general Slobodan Praljak tokom čitanja presude?!

Podsetimo, Praljak je 29. novembra 2017. godine posle osuđujuće presude rekao: „Ne priznajem vašu presudu, Praljak nije kriv“, posle čega je popio cijanid i nedugo potom umro. Haški sud je juče u svom saopštenju naveo da čitanje drugostepene presude Karadžiću počinje u 14 časova.

– Izricanje pravosnažne presude po žalbama haškog optuženika Radovana Karadžića, zakazano za 14 sati, biće prenošeno sa 30 minuta zakašnjenja. Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade strogo je zabranjeno iz operativnih razloga. Akreditovani predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da snimaju izricanje presude to mogu učini iz medijskog centra u zgradi ‘Vorld forum’ ili iz aule (dvorišta) zgrade, odloženo 30 minuta – navodi se u saopštenju Haškog suda, bez bilo kakvih drugih pojašnjenja.

Pročitajte još:
MERKELOVA ZALEPILA ŠAMAR VUČIĆU: Zaboravi Trampa, nema podele priznaćeš Kosovo!
VUČIĆ NI DA PISNE: Vojska Albanije ušla na Kosovo, raspoređena za manevre i vežbe!

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila, koji je svojevremeno pred Haškim sudom zastupao Slobodana Miloševića, kaže da teško može poverovati u informacije o Karadžićevim samoubilačkim namerama.

– Radovan Karadžić nije čovek koji bi samoubistvom odustao od borbe. On je u pravu i boriće se do smrti za istinu. Šta god da se desi, ne može nas mnogo iznenaditi. Haški sud je antisrpski sud, to je već puno puta dokazano, i sve je moguće. Važno je samo da Karadžić ne odustane od borbe za istinu, pa će stvari kad-tad doći na svoje – ističe Fila.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH i bivši predsednik RS, naglašava da u Banjaluci niko nema poverenja u Haški tribunal.

– Negde, ipak, verujem da je moguće da pobedi neka pravda. Da li je Karadžić doneo neku odluku da se negde napadnu civili? Nije! Ipak, optužba o komandnoj odgovornosti izgleda važi samo za Srbe. Veliko nepoverenje u Haški sud koje postoji u Republici Srpskoj samo je ojačano time što se čuje da su nestali, odnosno da su sklonjeni neki dokazi. Lično ne verujem u ispravnost tog suda. Nije ispunio svoju misiju da svojim odlukama obezbedi osnovu za pomirenje. Nemoguće je da je samo jedna strana kriva. Optuženo je političko i vojno rukovodstvo RS, a ratni komandant Srebrenice Naser Orić, o čijim su zverstvima snimani i filmovi, oslobođen je – podseća Dodik.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite