AUTORITARIZAM EU: Orbanovi poslanici izbačeni iz poslaničke grupe u Evropskom parlamentu!

AUTORITARIZAM EU: Orbanovi poslanici izbačeni iz poslaničke grupe u Evropskom parlamentu!

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je dobrovoljno pristao da privremeno obustavi učešće svoje partije Fides u radu Evropske narodne partije.

 

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je dobrovoljno pristao da privremeno obustavi učešće svoje partije Fides u radu Evropske narodne partije (EPP). Sukob EPP i Fidesa izbio je nakon što je mađarska stranka sponzorisala bilborde protiv vođe evropske komisije Žan Klod Junkera, čemu se EPP protivi.

Orban je izjavio da se skupština ovog glavnog saveza stranaka desnog centra u Evropskom parlamentu složila da ne izbaci ili suspenduje Fides, već da mu dozvoli da dobrovoljno ne učestvuje u radu EPP, dok nezavisna komisija ne završi pregled stanja u vezi vladavine prava u Mađarskoj, prenosi Rojters.

Danas je predsednik EPP Žozef Dol na svom Tviter nalogu naveo „Fides je nakon današnjeg glasanja članova EPP suspendovana odmah, do daljneg“.

Dol je nakon današnjeg sastanka skupštine EPP naveo da se suspenzija odnosi na prisustvo partije Fides na stranačkim sastancima, kao i na pravo glasa, odnosno predlaganje kandidata za pozicije koje pripadaju EPP.

Ranije Fides je pretio da će napustiti EPP ukoliko bude suspendovan.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite