SRBI BESNI NA NATO: Čak 79% građana protiv članstva, 64% ne bi prihvatilo izvinjenje!

SRBI BESNI NA NATO: Čak 79% građana protiv članstva, 64% ne bi prihvatilo izvinjenje!

Saradnju Srbije i NATO podržava trećina građana, ali se članstvu naše zemlje u tom vojnom savezu protivi 79 odsto građana, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine. 

To je pokazalo nedavno istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i NATO Instituta za evropske poslove, čije teme su bile podrška članstvu Srbije u NATO, razlozi bombardovanja i prihvatanje izvinjenja, kao i ocena i korist sradnje Srbije i NATO.

Prema mišljenju najvećeg broja građana, razlozi bombardovanja Srbije odnose se na vojne, političke i ekonomske interese SAD-a i Zapada iako je, kako se navodi, do 2018. godine glavni uzrok po mišljenju ispitanika bila politika Slobodana Miloševića.

Članstvo Srbije u NATO podržava tek 10 odsto ispitanika, ali je za saradnju 31 odsto ispitanika, u nešto većem procentu muškarci i ispitanici iz Vojvodine i Beograda, dok 61 odsto ne podržava – nešto više žene i ispitanici iz centralne Srbije, dok osam odsto ne zna da odgovori.

Među ispitanima, 32 odsto se izjasnilo da zna da Srbija od 2015. ima najviši status zemlje partnera NATO i da je imala 109 zajedničkih vojnih vežbi sa NATO i zemljama članicama NATO u poslednjih sedam godina.

Intenzivnu saradnju Srbije sa NATO u poslednjih sedam godina skoro polovina ispitanika (49 odsto) ocenjuje negativno, i to su u nešto većem procentu muškarci, kao i ispitanici sa završenom osnovnom školom.

Manje od trećine (29 odsto) ispitanih ovu saradnju procenjuje kao pozitivnu, a 22 odsto ne zna da odgovori na to pitanje.

Da li je potrebno pomirenje?

Takođe, mala je razlika između onih koji smatraju da je, nakon 20 godina od bombardovanja, vreme da dođe do pomirenja – 43 odsto smatra da je vreme da se to desi, a 46 odsto da nije, dok 11 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje.

Izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja prihvatilo bi 30 odsto građana, šest odsto ne zna, dok je 64 procenata onih koji ne bi prihvatili izvinjenje, i među njima je više žena, stanovnika Zapadne Srbije i Šumadije, dok sa porastom godina starosti raste broj ispitanika koji ne bi prihvatili izvinjenje zbog bombardovanja.

Kada je reč o oceni odnosa Srbije i NATO, najviše ispitanih dalo je najnižu ocenu (1), a najmanje najvišu (5), pa je prosečna ocena tih odnosa 2,13.

Takođe, primećeno je da nešto više prosečne ocene daju žene, ispitanci starosti do 45 godina, kao i stanovnici Zapadne i Istočne Srbije.

Takođe, 22 odsto građana smatra da Srbija može da ima koristi od članstva u NATO-u i takav stav prisutniji je kod muškaraca, građana starosti do 30 godina, srednjeg i visokog obrazovanja i svih regiona, osim Zapadne Srbije.

Po tom pitanju 15 odsto građana nema jasan stav, dok je 63 odsto onih koji smatraju da članstvo u NATO-u neće doneti nikakvu korist Srbiji, a među građanima koji dele ovaj stav više je starijih od 30 godina, onih sa završenom osnovnom školom, kao i građana regiona Zapadna Srbija.

Kada je u pitanju procena broja stradalih od posledica NATO bombardovanja, najveći broj ispitanika (45 odsto) navodi odgovor između 2.000 i 5.000.

Institut je, u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, istraživanje sproveo od 8. do 14. marta, na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite