ITALIJA PORAZILA EU: Brisel obustavio brodske patrole koje „spasavaju“ migrante!

ITALIJA PORAZILA EU: Brisel obustavio brodske patrole koje „spasavaju“ migrante!

Brisel neće koristiti brodove, nego samo vazdušne patrole uz blisku saradnju s Libijom. Radi se o operaciji koja je bila pod direktnom kontrolom EU, a prilikom koje spaseni migranti nisu vraćani u svoje matične zemlje gde pripadaju već su prevoženi u Evropu. 

Evropska unija prekinuće morske patrole koje su pokupile hiljade migranata koji su ilegalno prelazili Sredozemno more na putu prema Evropi, ali će produžiti zračnu podršku, poručilo je dvoje diplomata, prenosi Hina.

Novi dogovor EU-a postignut je oko operacije „Sophia“, nakon što je Italija poručila kako više neće primati migrante pokupljene na moru.

Mandat operacije ističe u nedelju, ali će se nastaviti njeno delovanje još šest meseci sa ciljem suzbijanja nezakonitih migracija u Mediteranu.

Više se neće koristiti brodovi, nego samo vazdušne patrole uz blisku saradnju s Libijom, naglasile su diplomate.

„Čudno je, ali ovo je bio jedini način sa obzirom na stav Italije, jer niko ne želi da se operacija obustavi“, rekao je jedan diplomata.

Drugi je potvrdio da je dogovor postignut i ga sada moraju potvrditi sve članice Unije u sredu.

U EU pristiglo preko milion migranata mahom dolazili kriminalnim putem

Prema podacima UN-a, 2.300 ljudi je preminulo u nesrećema prošle godine prilikom ilegalnih upada u zemlje EU, stoga bi te brojke mogle i narasti s obzirom na probni dogovor koji će oslabiti operaciju „Sophia“. Sa druge strane kritičari operacije kažu da će njeno obustavljanje zapravo smanjiti broj žrtava, jer migranti više neće ni računati da ilegalno mogu da uđu zemlje Evrope.

Tokom krize iz 2015, u Uniju je pristiglo više od milion ilegalnih migranata, od toga čak 141.500 morskim putem.

Zamenik italijanskog premijera Matteo Salvini rekao je kako njegova zemlja više neće bit glavna tačka iskrcavanja za one koji prelaze Mediteran brodom ili ih pokupe „Sophijini“ patrolni brodovi.

Rim je tako pozvao druge zemlje članice da otvore svoje luke.

Zemlje poput Španije, Francuske i Njemačke objavile su kako više ne mogu primati pokupljene migrante.

Međutim, vlade EU-a nisu htele da operacija prestane.

Novi dogovor će uključivati i obuku obalne straže u Libiji, gde je bezakonje omogućilo trgovcima ljudima da nesmetano deluju šaljući ilegalne migrante u Evropu morem.

Izvor: Dnevna Gazeta/Agencije

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite