SAD IM DIKTATURA NIJE PROBLEM: EU sa komunističkom Kinom formira savez protiv Amerike!

SAD IM DIKTATURA NIJE PROBLEM: EU sa komunističkom Kinom formira savez protiv Amerike!

Dan posle pariskog susreta EU – Kina nazire se (ne)očekivana saradnja dveju ekonomskih sila. Neke evropske prestonice u prodoru Istoka vide opasnost od kineske hegemonije. Uprkos zvaničnoj politici lidera EU da države poput Mađarske i Poljske nazivaju autoritarnim diktaturama, Merkelova, Makron i Junker spremni su da za novog saveznika izaberu komunističku Kinu u kojoj nema demokratske izbore još od 1949 godine.

Odluka da se poseta Francuskoj kineskog predsednika Si Đinpinga proširi na „evropski format“ njegovim susretom s političkom trojkom sa Starog kontinenta, otkrila je novu stranu briselske diplomatije. Cilj je da se u svetu formira nova alijansa, gde bi Evropska unija i Peking trebalo da budu bliži partneri.

Uvuođenje novog poretka podrazumeva blok protiv američkog unilateralizma nepredvidivog Donalda Trampa. Bila je to, istovremeno, i prilika za demonstriranje „evropskog jedinstva“, trojke u kojoj su bili Emanuel Makron, Angela Merkel i Žan-Klod Junker, naspram Đinpinga, što se u poslednje vreme tako malo viđalo.

EU, Francuska, Nemačka i Kina su se u Jelisejskoj palati saglasile da je između Pekinga i evropskih zemalja potrebno uravnoteženije partnerstvo. Na ovom svojevrsnom malom svetskom samitu nije direktno pomenut američki predsednik Donald Tramp, ali je jasno da dve sile, Evropa i Kina, traže način kako da bar delimično povrate poremećene komercijalne, a onda i svake druge odnose u svetu.

U Svečanoj sali Jeliseja, predsednici Francuske, Nemačke, Evropske komisije i Kine su tražili načine kako da njihovo partnerstvo bude uzajamno, u situaciji kada se stvara „Novi put svile“, gde neke evropske prestonice, poput Pariza, vide opasnost od kineske hegemonije. Zato su Evropljani od kineskog gosta zatražili recipročnu korist u ovom projektu.

Na ovom susretu je istaknuto da, istina, ima razlika, ali i da se napreduje ka njihovom prevazilaženju, sve u korist borbe protiv unilateralizma. Sve četvoro su se složili i da u tom smislu treba modernizovati rad svetskih organizacija, kao što su UN, STO, G-20.

Prilika za dalje pomake biće sledeći samit EU – Kina, koji će biti održan 9. aprila u Briselu.

Kao jedan od znakova dobre volje, tokom posete Si Đinpinga Parizu potpisan je sporazum o kineskoj kupovini čak 300 aviona tipa „erbas“, čija je ukupna kataloška vrednost 35 milijardi dolara.

„NEŠTO IZMEĐU“

Na poslednjem skupu lidera iz Evropske unije, osim „bregzita“, tema je bilo prisustvo Kine u Evropi. Upravo tih dana Peking je u svoj projekat „Pojas i put“ zvanično priključio i Italiju. Tako se EU našala u nezgodnoj situaciji. Sa jedne strane je vidljiva ofanziva sa Istoka i želja bar nekih evropskih zemalja za saradnjom koja je dovela do toga da se Kina proglasi „strateškim partnerom“, a sa druge je strah od kineske dominacije, koja nastupa sa ogromnim sredstvima.

Izvor: Novosti/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite